A természetben látható egyik legizgalmasabb vadászatot örökítette meg egy búvárfotós Mexikóban.

video

Az amerikai vitorláshal (Istiophorus platypterus) különleges megjelenésű állat. Felső állkapcsa kardszerűen meghosszabbodott, hátúszója pedig lebegő vitorlára emlékeztet. Az akár három méteresre is megnövő ragadozó roppant gyors, állítólag több, mint 100 km/óra sebességgel is tud repeszteni a tengerben.

video

Néhány helyen lehet jó eséllyel megfigyelni ezeket az állatokat vadászat közben. Mexikóban az Isla Mujeres mellett egy hetet töltött a nyílt tengeren két búvárfotós, és egyikük, Sarosh Jacob fantasztikus filmet is készített a kalandról. A kisebb halak gömbszerűen összeállva próbálják elkerülni a ragadozók kardszerű orrát, de a búvároknak is figyelni kell, ahogy a körülöttük cikázó villámgyors halak időnként veszélyes közelségbe kerülnek.

Kegyetlen színjáték ez, amiben nem sok esélye van a kishalaknak a menekülésre. A természetben teljesen természetes, mindennapos az, hogy a túlélés nem csak az ügyességen, a szerencsén is múlik. Egy-egy ilyen felvétel betekintést nyújt abba, milyen drámai a vadászat. Nem csoda, hogy az amerikai vitorláshallal merülés manapság nagy-nagy álma sok búvárfotósnak, akik ezt megörökítenék- ha jó helyen vannak jó időben, erre van is esélyük. Aztán az már a szerencsén múlik, hogy ezek a villámgyors halak és a kétségbeesetten menekülő prédáik pont jó helyzetben vannak-e a tökéletes felvétel elkészítéséhez.

video