A búvárkodáshoz kötődő dolgokról olvasva futottam bele a Sea Devils nevű búvárcsapat képregényes kalandjaiba. A négy búvár nem klasszikus szuperhős, mert nincsenek emberfeletti képességeik, talán az ő esetükben az is elég komoly kaland volt, hogy a tenger mélyén kellett mindenféle veszedelmekkel szembenézniük.

A DC képregényeiben 1960-ban felbukkanó búvárok 1961 és 1967 között szerepeltek saját sorozatukban, ami összesen 35 füzetet ért meg. A hatvanas évek első fele volt a búvárkodás közismertté válásának korszaka, nyilván ezt a fajta népszerűséget próbálta meglovagolni a kiadó, de tényleg a legvadabb dolgokat kiagyaló történetekkel. Voltak a képregényekben idegen lények, mutáns tengeri szörnyek, sőt, még egy víz alatti gorilla is- istenem, a hatvanas években minden elképzelhető volt.

Kicsivel később, amikor realisztikusabbá váltak a sztorik, a Sea Devils már nem volt sehol. A hetvenes évek végén még felbukkantak más hősök oldalán, aztán a 21. században Aquaman kalandjaiban új tagokkal kiegészülve. Ám a főszerep már soha nem lett az övék, talán a búvárkodás lett túl hétköznapivá vált ahhoz, hogy azzal el lehetett volna adni egy akciódús képregényt.

Egyébként az eredeti csapat összetétele nagyon hasonló az 1961 végén bemutatkozó Fantasztikus négyeséhez: van egy vezető, az ő barátnője, a barátnő húga, illetve egy nagy erejű, hű barát. Pletykák szerint a Marvelnél dolgozó Stan Lee a Sea Devilsből merített ihletet a saját csapat megalkotásához. Aztán a dolgok úgy alakultak, hogy az eredeti csapat eltűnt, a Fantasztikus négyes sikersorozata pedig azóta is tart.

Mondjuk ha a Sea Devils csak arra volt jó hogy mutáns tengermélyi gorillákkal való küzdelmekben vegyenek részt, akkor annyira nem nagy tragédia az eltűnésük. Bizonyára lehetett volna értelmesebb tartalommal felruházni a történeteiket, de a képregénybiznisz is kemény világ, a pénz diktál. És az végülis nem nagy baj, ha egy idő után már keveseket érdekelt az, hogy a búvárkalandok mindig valami mutáns szörnnyel való birkózásban merültek ki. Egyre többen búvárkodunk, egyre többen tudjuk, a felszíni alatti világ valami egészen másról szól.