A Földközi-tenger egy pontján telente összegyűlnek a ragadozók.

Közzétette: Alon Zehngut – 2021. január 6., szerda

Pár éve figyelték meg, hogy Izrael földközi-tengeri partszakaszán különös jelenség történik a víz alatt telente. A Tel-Avivtól kevesebb, mint 50 kilométerre északra levő Hadira település erőműve előtt, 2-3 méteres mélységben tucatnyi vagy több cápa gyűlik össze. A kutatókat az lepte meg, hogy a sötétcápák közül csak nőstények, a homokpadi cápák közül csak hímek voltak ott. A jeladóval felszerelt állatok közül volt olyan, ami egy év múlva is visszatért.

Közzétette: Alon Zehngut – 2021. január 6., szerda

A cápák felbukkanása érthetően lázba hozza a kíváncsiskodókat, érdeklődőket és főleg a búvárokat. Mind a két faj egyedi a szebb cápák közé tartoznak, akár 2-3 méteresek is lehetnek, ám a sekély vízben a látótávolság csak időnként megfelelő a fotózáshoz. Akkor viszont tényleg váratlanul jó képeket készíthetnek a búvárok. Mivel a rajzásnak már híre ment, a helyiek számítottak is erre az izgalmas téli merülési lehetőségre.

Közzétette: Alon Zehngut – 2021. január 6., szerda

Ezeket a képeket két napja készítette Alon Zehngut. Tudom, kissé cápaközpontú lett az utóbbi pár bejegyzés, de mit tehetnék, ilyen fotókat látva nem hagyom ki a sztori megemlítését. És mivel Tel-Aviv (koronavírus-mentes időben...) lényegesen könnyebben elérhető, mint Palau, észben is tartom a helyet. A cápákkal merülés ugyanis izgalmas, és gyakorlatilag veszélytelen: bár ijesztőnek is láthatja valaki ezeket a ragadozókat, nincs feljegyzés ezen fajokhoz fűződő támadásokról. Vélhetően csak kikapcsolódni jönnek pár napra erre a partszakaszra, ahol az erőműből kifolyó melegebb vízben lazítanak...