Azért az már igazságtalanság, amikor egy búvár előtt nem egy, hanem egy egész csordányi bálna húz el teljesen váratlanul.

Azt már említettem párszor, hogy teljesen a szerencsén múlik, mikor bukkan fenn valami hihetetlen dolog a szemünk előtt a víz alatt. Az embernek ilyenkor leesik az álla, próbál fotózni vagy videózni, de úgy, hogy a kamerát nem a szeme előtt tartja, mert elsősorban a saját szemével akarja látni a csodát.

Volt már ilyenben részem, így aztán tudom, milyen ez. A merülőcsoport felbomlik, igazán nem figyel senki a másikra, mindenki próbál úszni a bálna vagy delfin után. És persze van kurjongatás a víz alatt, ami ugyan nehézkes, de feltétlenül indokolt: részben az öröm miatt, részben így jelezzük a többieknek, figyeljenek már oda, mi úszik el a közelünkben!

Hát ezek a mázlista búvárok is ilyesmit éltek meg. Épp Maui közelében merültek, amikor felbukkant egy csapat hosszúszárnyú bálna. Videózás, kurjongatás a víz alatt, mutogatás... És aztán amikor feltűnik egy "vacak" cápa, az ember csak legyint, ezen a helyen a bálna a nagy szám.

Méghozzá a szó szoros értelmében nagy szám! A hosszúszárnyú bálna akár 15 méteres is lehet, és több, mint 40 tonnát nyomhat. Na most fél tucatnyi ezekből azért nem akármilyen tekintélyes csapat... A két búvár a felvételen egyébként mélymerülésre készült, ki tudja, milyen különlegességet kerestek volna a tenger fenekén, de nem meglepő módon inkább maradtak ott, ahol a bálnák úszkáltak. 

De könnyű ilyen helyzetben sutba vágni a roppant komoly eredeti merülési tervet, és gyerek módjára ingetegetni a bálnának!