Vajon ha valaki már több, mint 51 órája búvárkodik egyhuzamban, nem egyszerűbb ráhúzni egy-két percet hogy tuti legyen a csúcsjavítás?

Ez a kérdés járt a fejemben, amikor Cristi Quill merüléséről olvastam. Az amerikai búvár szerette volna felülmúlni az egyiptomi Walaa Hafez rekordját, aki 51 órát, 24 percet és 13 másodpercet töltött a víz mélyén a közelmúltban. Cristi nem csak a nők, de a férfiak által teljesített leghosszabb nyílt tengeri merülés csúcsát is meg szerette volna javítani Kaliforniában, La Jolla közelében, és elvileg 51 órás és 25 perces merülése ehhez elég is lenne.

Ám mivel itt csak másodpercekről van szó, a Guiness először az egész merülést az elejétől végéig hitelesíteni fogja. Könnyen lehet, hogy a rosszul járt az óra, a több mint két napos merülés sem lesz elég a csúcsjavításhoz, mert néhány másodperccel rövidebb ideig maradt a víz alatt Cristi. Ez meglehetősen nagy pech lenne- és pont erre utaltam, miért nem értem, hogy a merülésbe miért nem fért bele még egy pici idő a tenger mélyén.

Temészetesen tudom, hogy rettentő fárasztó ennyit merülni egyhuzamban, még akkor is, ha segítők hordják a víz alá az új palackokat, az ennivalót, és így tovább. Igazi kín lehet az a plusz pár másodperc is egy idő után, kétség sem fér hozzá: nagyon hosszúnak tűnik az az utolsó perc. Tehát a teljesítményt akkor is elismerem, ha úgy alakul, Cristi csak a nők körében lesz rekorder. Az egy más kérdés, hogy van-e értelme ezeknek a csúcsoknak. A technika fejlődésével, jól szigetelő búvárruhában, jó segítőcsapatokkal hosszú időket lehet eltölteni a víz alatt. Sőt, ezeknek a hosszú távú merüléseknek már komoly hagyománya van, magyar búvárok már 1971-ben végrehajtottak 50 órás merülést! Csak nem rekordhajhászás volt a cél annak idején, hanem kutatás...

Szóval éppenséggel nem újdonság ez a fajta merülés, de azért én, aki elég sokat búvárkodok, nem vágyok arra a dögunalmas élményre, hogy egy helyben ücsörögjek két napon át odalenn. Értem én, hogy most az amerikai búvár a rákellenes küzdelemre kívánja ráirányítani a figyelmet a csúcsjavítással- manapság minden ilyen kalandnak szinte kötelező egy nemes célt is szolgálni. Ezzel együtt sem irigyelném Cristit azért, ha mégis övé lenne a rekord. Én csak élménygyűjtésben szeretnék csúcsot javítani...