A nagy tengeri találkozások mesterhármasa, egyetlen merülésen.

mutazás

Mi, búvárok, előbb-utóbb megálmodunk magunknak pár nagy kalandot. Eljutni a mexikói cenotékba, merülni az olyan híres roncsoknál mint a Thistlegorm vagy a Yongala, s persze szemtől szembe találkozni a nyílt óceán nagyvadjaival...

A tervezgetős énünk természetesen először tájékozódik, aztán pedig jöhet a lehetőségek utáni keresgélés. Aki benne van ezekben a dolgokban, az pontosan tudja, mit hol talál. Manták? Elég Balira elmenni, és onnan átugrani a Manta Pointhoz. Cetcápák? A Fülöp-szigeteken Cebu sziget, azon belül Oslob a tuti helyszín, Ausztráliában a Ningaloo-zátony. Még a delfinekhez kell a legkevesebbet utazni, a Vörös-tenger egyiptomi részén vannak olyan pontok, ahol egész jó eséllyel beléjük futhatunk.

Bizony, a világ különböző sarkait kell célba venni, ha mindezekkel a csodálatos lényekkel szeretnénk búvárkodni! Vagyis... Léteznek helyek, ahol mind előfordul. A Mexikó nyugati oldalán, a Csendes-óceánban található Revillagigedo-szigetcsoport (elsősorban a legnagyobb tagja, Socorro ismert) is ilyen hely. Fantasztikus az élővilága, igazi oázis az óceánban. Ahogy az alábbi videó bizonyítja, még olyan is megtörténhet, hogy manta, delfin és cetcápa egymás mellett, egyetlen "kötelékben" bukkan fel.

Szóval mondhatnánk, egyetlen túrával le is tudhatjuk minden nagy találkozást, amiről csak álmodtunk. A gond csak az, hogy az ára is háromszor annyi, mint egy hétnek máshol. Persze így is megéri, szó se róla, csak nem azért vonzó, mert sokkal olcsóbban, egy kalap alatt megússzuk a bakancslistánk kipipálását, mint máshol, hanem azért, mert így az élmény még különlegesebb, még feledhetetlenebb. 

És persze az első ilyen után máris törhetjük a fejünket, mi legyen a következő nagy kaland? Galapágos? Cocos? Az igazi búvár mindig tervezget- a még igazibb pedig legközelebb azt is nagyon élvezni fogja, amikor az Adrián keres csikóhalakat, hiszen a víz alatti világ minden arca lenyűgöző.

mutazás