A borsznobok most már akár közvetlenül a tenger fenekéről is felhozathatnak maguknak egy palack italt- ha merülnek, maguk is érte mehetnének. Mi ehhez képest egy pincelátogatás!

Egy kaliforniai borászat két tulajdonosa ugyanis úgy döntött, hogy a víz alatt helyezik el a palackokat, mert abban bíznak, így hamarabb befejeződik az érlelés. Dél-Karolinában, Charleston városa előtt van a különleges "pincészet", ahol féle éve 96 palack 2011-es Mira cabernet sauvignont süllyesztettek el. Azért pont ott, mert hallottak egy hírt, miszerint egy roncsból előkerült italok milyen finomak voltak a tengeri érlelés után. A víz hőfoka itt ideális, és ha tényleg sikerül felgyorsítani a folyamatokat, akkor az jót fog tenni az üzletnek- mint ahogy a felhajtás is.

Nyilván nagyon amerikai dolog ez az egész, egyrészt a gyorsaság hangsúlyozása, másrészt a média bevonása. A búvároknak egy napjába telt, amíg újból megtalálták a rekeszeket, de végül minden bort a felszínre emeltek. Ekkor pedig a borászatban és a víz alatt érlelt azonos évjáratú borokat kóstolták, és az eredményeket értékelték. Ám a tapasztalatok nem egyértelműek: egy korábbi kísérletben a tengermélyi tétel volt a jobb, most viszont nem.

Azért bizonyára lesz gazdája ezeknek a palackoknak is. A borászok állítják, ez igenis komoly kísérlet, nem csak valami extravagáns mutatványozás. A próbálkozást is tovább folytatják, de szerintem jó üzlet tényleg akkor lehetne belőle, ha a búvárok maguk válogathatnának a víz alatt a palackokból. Bizonyára lenne kereslet erre a fajta merülésre, és pont kéznél is lenne a felszínre érés után a megfelelő hőmérsékletű itóka...

Egyébként el kell áruljam, az ötlet nem új. Olasz, spanyol, francia borászok is kísérleteztek már víz alatti érleléssel, csak eddig még kizárólag a bor érdekelte őket, a búvárüzletbe nem akartak beszélni.

Arról a több próbálkozó ellenére sem hallottam, hogy ez a technológia forradalmat indított volna el a borvilágban, de könnyen kitalálható, miért keresik meg a lapokat az ilyen sztorikkal. A globális versenyben mindenki szeretne némi figyelmet magára irányítani, akár így is. Ha a bor jó, akkor a tenger mélyén is az marad, maximum könnyebb lesz eladni. Csak persze már megint mi, magyarok kerülünk hátrányba, akiknek tengerünk sincs. A télen befagyó, nyáron kellemesen meleg Balaton kicsit sem látszik ideális helyszínnek- a sekélysége miatt ráadásul egy levegővel lebukva is simán ellophatnák a bort a "kincsvadászok"...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!