Alapigazság: mindenhol lehet jó a búvárkodás, csak a megfelelő időben kell odamenni. Bár Floridát elsősorban a nyugdíjasok szeretik, rengeteg a búvár is. Ez inkább csak annak köszönhető, hogy sok amerikai nyaraló számára afféle tipikus úti cél, az iparággá vált búvárkodás egyik bölcsője itt ringott sok évtizede. Nemzetközi összevetésben aligha szokták a legjobb, legizgalmasabb merüléseket kínáló pontok közé sorolni- aki valami nagy izgalomra vágyik, az a Karib-tenger közel fekvő szigeteire utazik inkább, vagy még messzebbre.

Pedig nem kell legyinteni Floridára sem. És most nem a mesterséges zátonyokra gondolok, hanem az élővilágra. Augusztus végétől szeptember végéig bizonyos helyeken az állam déli részén csapatostól jelennek meg a vadászó óriási sügérek (Goliath grouper) - ezek azok a példányok, amelyek képesek egyben lenyelni egy cápát. Az apróbb halak felhőjében lassan úszó gigászok látványa meglehetősen egyedi, még hasonlót sem láttam a merüléseim során.

Szóval van megfelelő időszak Floridában is, amikor nem bosszankodik a búvár az unalmas, leharcolt helyeken, hanem izgalmas merülésekben lehet része. Nagy tudomány az, hova mikor érdemes utazni- a jó búvárnak szinte naptára is van a legjobb időszakokról. Főleg drágább utak előtt érdemes utánajárni ezeknek az információknak, mert nagyon nem mindegy, a több százezres búvárszafarit akkorra szervezzük-e, amikor a legtöbbet élményben lehet részünk, vagy pont belefutunk a legrosszabb szezonba. Sokszor ez dönti el, hogy a hely unalmas vagy fantasztikus lesz-e számunkra.

Egy ilyen remek videót látva is próbáljunk utánanézni, mikor és hol készült, aztán ehhez igazítsuk a terveinket, legyen szó Floridáról, Thaiföldről vagy a Norvégiáról- bőven kifizetődik az előzetes tájékozódás.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!