Néha egyszerűen csak rácsodálkozok arra, milyen fantasztikus lények élnek a tengerben- no meg arra is, milyen elhivatott filmesek vannak, akik meg is örökítik őket.

A hosszúszárnyú bálnák akár 16 méteresre is megnőnek, és a többi bálnához képest elég gyakran ugranak ki a vízből. A legtöbben úgy gondoljuk, egy ilyen hatalmas állat nem nagyon lehet kecses vagy elegáns mozgású, de ez a videó azt igazolja, nagyon is harmonikusan mozognak a vízben. Fordulóik, lebukásaik szinkronúszókat megszégyenítő víz alatti balettre emlékeztetnek.

Nagyot lépett előre a technika, hiszen itt, a számítógép előtt ülve olyan képet kapok ezekről a bálnákról, mint ha ott lennék velük a vízben. Bevallom, le vagyok nyűgözve. És ebben a kis előzetesben, a film vége felé van egy olyan jelenet, amitől leesett az állam. Ha valakinek nincs rá három perce (pedig érdemes rászánni az időt), 2:50-től figyeljen jól...

Azt is el kell ismerjem, nem biztos, hogy lenne elég bátorságom egy ilyen jelenet rögzítéséhez. Persze lehet, hogy a bálnák jobban vigyáznak ránk, mint azt mi hisszük. Szükség is van rá, sok a búvár, sok a filmes és fotós, aki a fél karját adná egy-egy ilyen snittért (ki tudja, hány nap és hány vízben töltött óra van a három perces előzetes mögött), és mivel a bálnák a nagyobbak, nekik kell ügyelni a mi épségünkre.

Más kérdés, hogy éppenséggel az emberek azok, akik több kárt tesznek a bálnákban, és nem fordítva. Hajók gázolják el őket, hálókba gabalyodnak, és néhol még vadásznak is rájuk. Ezek után kész csoda, hogy a szelíd óriások a szemeink előtt adják előtt különleges tengeri táncukat, elkápráztatva minket...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!