Nagyon divatos az indonéz szigetvilág egyik ékköve, a kultúrájáról, tájairól egyaránt híres Bali. A búvárok pedig azért rajonganak érte, ami a túlnyomó többség előtt rejtve marad: a mélység világában különleges birodalom található, sürgő-forgó, színes, furcsa, mesébe illő lények sokaságával, akik együtt, egymás mellett élnek, netán épp egymásra vadásznak. Róluk készült az alábbi díjnyertes rövidfilm.

Ebben a világban nem mindig könnyű eldönteni ám, ki a vadász és ki a préda, mert könnyen fordul a kocka. A búvárok szeme előtt időnként minidrámák zajlanak, bár nem ez a jellemző: ahogy mi megjelenünk, az állatok inkább ránk, betolakodókra figyelnek, mint egymásra. Ahogy mi nézzük őket, ők néznek minket- így születnek időnként a legjobb fotók és videók. 

Furcsa, hogy a Balin több hetet töltő, de kizárólag a felszíni világra koncentráló utazók ebből az egészből szinte semmit nem látnak. Még az is kevés, ha csak pár percig búvármaszkkal nézelődik, mert a videó becsapós: ezek az állatok többnyire csak pár centisek, közel kell menni hozzájuk és időt kell rájuk szánni. 

Amikor viszont valaki megteszi ezt, maga is ennek a varázslatos tengermélyi kertnek a része lesz, és egyszer csak azt veszi észre, mindenfelé nyüzsög az élet a látszólag kihalt, sötét homokos aljzaton. Itt egy kis rák bújkál a kövek közt, amott egy kis csiga araszol, kicsit odébb bohóchalak élnek nagy anemonákban, aztán felbukkannak kisebb halak- velem pedig olyan is előfordult, hogy a naplemente idején merülgettem épp, amikor váratlanul egy csapatnyi hatalmas hal zúgott el mellettem, akik az éjszakát mindig a közelben levő roncs belsejében töltötték.

Természetesen megértem azokat, akik Bali tengerszint feletti részéért rajonganak, és nem is kell mindenkinek búvárnak lenni. Ám nekik is érdemes belenézni a fenti videóba, és rácsodálkozni arra, mi mindenről marad le, aki a dolgoknak csak az egyik oldalát ismeri meg.