A víz alatti világ ritkán csodált lényei a szivacsok. Bár annak idején a legismertebbek közé tartoztak, hiszen a mosakodáshoz a mélyből felhozott szivacsokat használtak -ezek megszerzése egyike volt a legnagyobb hagyományú búvármunkáknak-, manapság már szinte mindenhol műanyag szivacsokat használnak.

A tenger élővilágában a szivacsoknak viszont megvan a maguk becses szerepe. Noha az aljzathoz rögzültségük miatt sokan hihetnék, hogy növényekről van szó, valójában állatok. Nem csak a tengerekben élnek, még a Balatonban is megtalálható a törzs pár faja, de általában a színesebb tengeri példányok bukkannak fel a víz alatti videókon. Izgalmas élőlények, nincsenek valódi szöveteik vagy szerveik, álszövetes állatok.

Meglehetősen tétlen jószágoknak látszanak, a tudósoknak sikerült megmutatni az érdeklődők számára azt, nagyon is komoly munkát végeznek a tengerben. Úgy táplálkoznak ugyanis, hogy komoly mennyiségű vizet áramoltatnak át a testükön, és a sejtek egyenként veszik fel és emésztik a táplálékot. Komoly jelentőségük van a víz megszűrésében, ugyanis valóban sokat mozgatnak fel.

Ezt úgy lehet bemutatni, hogy a szivacsokra ártalmatlan festékkel színessé tett vizet fecskendeznek a közelükbe, és így láthatóvá válik, amint átáramlik a megfestett víz a testükön. Komoly tempóban tudnak szivattyúzni ezek a jószágok, így belátható, komoly változást okoz, ha eltűnnek egy területről. Éppen úgy vigyzáni kell rájuk, mint minden más tengeri élőlényre, mert megvan a fontos helyük a felszín alatti életközösségben.