Steve Irwint 2006-ban sebezte meg halálosan egy tüskés rája forgatás közben. A felvételt soha nem hozták nyilvánosságra- ezt véleményem szerint jól is tették. Most viszont megszólalt a vele együtt vízben levő operatőr is. Az, hogy pár másodperc alatt "több százszor" szúrta meg a Krokodilvadászt a rája, legalábbis nehezen értelmezhető számomra, de nem is ez a lényeg.

A kérdés Irwin kapcsán az, hogy az állatokhoz való viszonya nem sugallt-e rossz képet. Be kell látni, meglehetősen hajmeresztő volt időnként az, ahogy megfogta, ölelgette a meglehetősen ideges állatokat. Nem nehéz azt feltételezni, hogy az őt megsebző ráját is túlságosan megközelítette.

Rengetegen merülnek elvileg veszélyes rájákkal a világ számos pontján, én magam is több tucatot láttam már. De olyanról nagyon-nagyon ritkán hallunk, hogy bárkit megsebeznének. Egyszerűen azért, mert az a bizonyos veszélyes tüske csak védekezésre szolgál, az állat nem azzal vadászik. Ha valaki gyakorlatilag ráfekszik az állatra, az menekül és közben csap egyet a farkával, aminek tövében ott a borotvaéles tüske. Aki 2-3 méternél nem megy közelebb, nem nagyon kerülhet bajba. 

Persze okozott már sebesülést tüskés rája, amikor a homokban rejtőzködő állatra véletlenül rálépett valaki, az meg menekülni próbált. De gyaníthatóan Irwin a szokásos módján próbált kapcsolatot teremteni. Óriási gyakorlata volt ebben, nyilván próbált is vigyázni, de egy veszélyes, vadon élő állatnál mindig megvan a kockázat. Sőt, nem is kell messzire menni, egy vadidegen kutyával sem úgy kezdek, hogy visítva odarohanok hozzá és elkezdem ölelgetni. Irwin bizonyára nagyon szerette az állatokat, és sokat tett azért, hogy a nézők közelebbről megismerjék őket, de vélhetően párak azt hitték, maguk is megtehetik azt, amit ő.

Egy búvár a helyzetéből adódóan meglehetősen ki van szolgáltatva a víz alatt, ráadásul néha akaratlanul is túl közel kerülünk az élőlényekhez. Az emberek egy jelentős része, a fotósok főleg, igyekeznek is a lehető leginkább megközelíteni a témát. De mi nem ebből élünk, nem ez a "produkciónk", nem kell kockázatot vállalni. Egy átlagbúvárból nem lesz legenda, ha megszúrja egy rája. Meglehet, Irwin életművéből ezt is meg lehet tanulni, az általa megosztott ismereteken túl...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!