A politikai viszonyok változása miatt az érdeklődés homlokterébe kerülhet Kuba: az amerikai turisták jellemzően elkerülték a Karib-tenger legnagyobb szigetét, pedig köztudott, hogy egészen különleges kultúrájú, hangulatú országról van szó. És a víz alatt is akad látnivaló...

Egy időben a szocialista blokkból érkeztek búvárok Kubába, ugyanis a kétpólusú világrendben a "baráti országok" turistái különleges bánásmódot élvezhettek. Mivel kevés más lehetőség akadt trópusi vízben búvárkodni, magyarok is érkeztek. A régieknek jó sztorijaik vannak arról, milyen különleges trükköket vetettek be azért, hogy finanszírozni tudják ezt az utat. És le is tették a honfitársaink ott a névjegyüket: Dombovári Tibor Kubában lett dobogós a búvárfotósok világbajnokságán 1992-ben, és magyar filmes stáb is járt kinn a nyolcvanas években Pásztor Ferenc vezetésével.

S hogy mi a helyzet manapság? A turizmusban történtek bizonyos fejlesztések, akad pár jobb, érdekesebb merülőhely, no meg olyanok is, amik nem nyújtanak igazán különlegeset. A sziget elég nagy, nem mindegy, hol száll meg az ember, mert a tenger nem mindenütt ugyanolyan szép. A Jardines de la Reina (A királynő kertjei) nevet kapott szigetcsoport Kuba délkeleti oldalától 50 mérföldre húzódik, és vannak, akik szerint az egész Karib-tenger legszebb merülőhelye. Hogy így van-e, azt látatlanban nehéz megítélni, de a kiválós spanyol filmes, Rafa Herrero Massieu nagyon szép filmje elég meggyőző.

Azt már régebben is olvastam róla, hogy elsősorban a cápák sokasága miatt számít különlegesnek az itteni zátonyvilág. A Karib-tengeren egykor nyilván nagyon gyakori ragadozók azért elég sok sziget körül mutatóban sem fordulnak elő, ám itt, a kubai partoktól viszonylag távol zavartalanul élhetnek, és a felvételek tanúsága szerint nem is túl ijedősek. Jó lenne megőrizni ilyen szépnek ezt a területet, ami a víz alatt tényleg színes, szép kertet idéz.