Nem volt még nő, aki mélyebbre jutott volna a tengerben, mint a bolgár Ina Dimitrova.

A különleges mélymerülések világa csak egy szűk elit hobbija a búvárok körében. Aki 100 méternél mélyebbre készül, annak nem csak fizikailag kell megfelelő állapotban lennie, kellően fel kell vérteznie magát búvárismeretekkel is. Egy ilyen merülésre hónapokon át készülnek, és hosszú tervezés előzi meg azt, amíg valaki a vízbe ugrik palackokkal megrakodva. Nem csoda hát, hogy maroknyi ember jutott el csak a még extrémebb mélységekbe, 200 méterre vagy az alá.

A nők körében a tengerben felállított mélységi rekord mostantól 201 méter, ide sikerült lemerülnie Ina Dimitrovának. Pontosabban lemenni az egyszerű, de épségben felemelkedni, az az igazi teljesítmény- és neki ez is sikerült. Bár a karcsú bolgár lányt inkább gondolnám fotómodellnek mint mélymerülő búvárnak, természetesen a külső senki tudásáról, tapasztaláról nem árul el semmit.

Pár részlet már kiderült magáról a merülésről is. Egyiptomban, a Vörös-tengeren került sor a csúcsjavításra, ami során hétféle gázkeveréket használt Ina. Ahhoz kevesebb, mint hat percre volt szükség, hogy elérje a legmélyebb pontot- az emelkedés viszont 282 percet, tehát majdnem hat órát vett igénybe! Gyakorlatilag minden extrém mélymerülés így néz ki, így kell tervezni élettani okokból.

A rekord után talán új célokat tűz ki maga elé a bolgár hölgy. Édesvízben ugyanis merült már mélyebbre nő: a dél-afrikai Verna van Shaiik 221 méterig jutott még 2004-ben. (Az időpontokból látható, mennyire sűrűn úszkálnak le ilyen mélységbe a búvárok.) A kihívás adott, és vélhetően Ina új rekordokra tör majd. Már csak azért is ezt gondolom, mert lépésről lépésre halad: tavaly októberben Dahab közelében 174 métert ért el, ezt fejelte meg most egy kicsivel. Remélhetően a jövőben is megfontoltan, a biztonságot szem előtt tartva űzi majd ezt a kockázatos hobbit a bolgár búvár.