Azzal most már egyre többen tisztában vannak, hogy a vizeinket rengeteg gyógyszermaradvány szennyezi. Ám úgy fest, ennek például a halak esetében jó hatása is lehet, mert tovább élnek, de valóban örülni kellene ennek?

Mivel rettentő sok gyógyszert fogyaszt az emberiség, ezekből rengeteg hatóanyag kerül az élővizekbe. Van, ami a vizelettel ürül, de a szemétbe dobott pirulák tartalma is elvegyül a tengerek és tavak vizében. Amíg kis mennyiségről volt szó, ezt nehezen lehetett volna kimutatni, ma viszont már más a helyzet, vizsgálatok sokasága igazolja ezt.

Svédországban az Umea Egyetemen kísérleteztek egy helyi halfajjal, amit laboratóriumi körülmények közt olyan vízben tartottak, amiben álmatlanság elleni nyugató hatóanyaga volt jelen- ez a természetes körülmények között is nagy koncentrációban mutatható ki. Az emberek esetén a szernek köszönhetően a gyógyszer szedője "belassul", ám a halak aktívabbak és bátrabbak lettek- többet ettek és tovább éltek.

Azért nem kell örömtüzeket gyújtani, és az sem ajánlható, hogy mostantól minden lejárt gyógyszert a vízbe szórjunk. A vizsgálat jelentősége az, hogy eddig elsősorban a nehézfémek hatását vizsgálták, amelyekről nyilván tudni lehetett, mérgezik az állatokat, de annyiféle gyógyszer van a vizekben már, hogy árnyaltabb megközelítésre van szükség. Ami az emberre hat valahogy, az az állatoknál esetleg pont ellentétesen működik.

És még a látszólag jó hatás, az élettartam növekedése sem sorolható be egyértelműen a pozitív dolgok közé. Mondani sem kell, hogy ezzel esetleg felborul egy-egy élőhelyen az egyensúly, bizonyos fajok előnybe kerülnek mások kárára, és így tovább. Nem lehet úgy beavatkozni egy táplálkozási láncba, hogy annak csak egy eleme módosuljon, a többi nem. És persze a vizsgálat laboratóriumi körülmények közt zajlott, a természetben még ezer más tényező befolyásolhatja a különféle gyógyszerszármazékok hatását. Szóval messze vagyunk még attól, hogy megértsük, minek mi a következménye- a legjobb az lenne, ha nem élesben derülne ki, a különféle állatok közül melyik válik depresszióssá, hiperaktívvá, netán agresszívvé a felelőtlenül vízbe öntött gyógyszerek miatt.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!