A NASA legutóbbi víz alatti küldetésében magyar kutató is részt vett.

A NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations) expedíciói olyan küldetések, amelyek során az űrutazásokhoz hasonló körülményeket szimulálják egy tenger alatti bázison. A NEEMO 23 küldetés négy résztvevője a floridai Aquarius bázison töltött tíz nap során olyan feladatokat hajtott végre, amelyekhez hasonló várhat egy hosszú távú űrutazás során is egy legénységre.

Érdekesség volt, hogy a csapatot négy hölgy alkotta. Samatha Cristoforetti már többször járt az űrben, ő volt a küldetés vezetője. Jessica Watkins űrhajósjelölt, míg Shirley Pomponi és Csilla Ari D'Agostino kutató tudósok. A csapat ugyanis nem csak szimulációkat hajtott végre űrruhához hasonló búvárfelszerelésben, hanem valós tengerbiológiai feladataik is voltak.

A magyar Ari Csilla elismert szakember, aki többek között a mantaráják életét kutatja. Meg kell mondani, jó érzés látni ahogy a víz alatt hasznát ruha vállán a NASA logó mellett ott van egy magyar trikolór is...

A sikeresen zárult küldetés során igen sok tesztet végeztek a résztvevőkkel, mert a NASA szakemberei kíváncsiak rá, hogyan reagálnak a hosszú távú küldetésekre fiziológiai és pszichológiai szempontból a csapatok tagjai. Ez a fajta víz alatti összezártság elég jól szimulálja a körülményeket. Emellett konkrét küldetésekhez tervezett technológiákat is teszteltek, s természetesen "űrsétákat" is végrehajtottak a víz alatt.