Akár minden nap lehetne arról írni, mennyi szemetet találnak a búvárok a víz alatt.

környezetvédelem

Most éppen két hírt is olvastam ennek kapcsán, a világ két távol eső pontjáról. Ausztrália nyugati részén, Perth közelében rendszeresen merülnek a búvárok a Woodman Point mólónál. Az ilyesféle helyeken általában sok a tengeri élőlény- de mostanság nem belőlük látnak a legtöbbet.

Lisa Hills egyike a búvároknak, akik meg szoktak itt fordulni, ám olyan dolgokat látott, amit már nem hagyhatott szó nélkül. A merülésen fotókat készített, a sok tengerbe dobált hulladék, szemét mellett más is elkeserítette: haldokló cápát, élettelen ráját talált a víz fenekén. 

környezetvédelem

A mólóról ugyanis sokan horgásznak, akik vélhetően visszadobálják a feleslegesnek gondolt fogást, esetleg a horogról elszabadult állatok nem élik túl az esetet. Az pedig végképp szomorú, hogy milyen sokan hajigálják a vízbe a szemetüket, bízva abban, hogy ott kevesen látják. Lisa Hills már vett részt víz alatti szemétszedésen, de úgy érzi, itt az ideje a következőnek- kiderül, mennyi eredményt lehet ezzel elérni.

Görögországból már szemétszedésről kaptam hírt. A turisták közelében is jól ismert Zakintosz sziget jól ismert gyönyörű strandjairól, égszínkék vizéről. És hogy odalenn mi van? Erről az Aegean Rebreath által szervezett víz alatti hulladékgyűjtés résztvevői tudnak mesélni.

környezetvédelem

Amikor Antigone Kouteri beugrott a vízbe, egyből talált is valamit: egy autógumival a kezében bukkant fel újra. A kis csapat három órán keresztül dolgozva talált még pár gumiabroncsot, két bevásárlókocsit, több tucatnyi műanyag- és fém doboz, palackot, illetve több kilométernyi beszakadt horgászzsinórt. 

Katarina Tsagari szerint a görög vizekben található hulladék hetven százaléka műanyag. Szomorú tény az is, hogy a megvizsgált tengeri élőlények jelentős részének gyomrában is találtak műanyagot. Görögországba minden évbe rengeteg turista érkezik, de ráadásul a a hosszú partszakasszal rendelkező, a Földközi-tenger keleti, zárt részén található országba máshonnan is sodródik a szemét. Minden évben több ezer tonnányi műanyag szemét kerül a tengerbe, és persze ott is marad, ha csak ki nem emelik legalább egy részét. 

Szeméttelep van a tenger mélyén, és a görög kormányzat erre igen lassan reagált. Csak a közelmúltban próbáltak lépéseket tenni az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása érdekében, de az újrahasznosítás a szakemberek szerint enyhén szólva sem túl hatékony. Csepp a tengerben, hogy az Aegean Rebreath önkéntesei kiemeltek több tonna halászhálót, 289 gumiabroncsot és rengeteg egyéb hulladékot az elmúlt két év alatt. 

A problémáról most már lassan mindenki tud. Itt az ideje hát, hogy mindenki a saját szintjén cselekedjen: termeljünk kevesebb hulladékot, vegyünk részt szemétszedési akcióban, s közös fellépéssel a nemzetközi közösség is sok eredményt érhetne el.