Máltát sem kíméli a hulladék áradata.

környezetvédelem

Egy helyi búvár Xemxija közelében rögzítette ezt a videót, amiben sokkoló mennyiségű, víz alatt sodródó szemét látható. A tengerfeneken főleg műanyag borítja be- többek között még egy máltai zászló is a búvár kezébe kerül, pedig aligha arra szánták, hogy ide kerüljön.

Sajnos a világ sok pontján készülhetnek hasonló videók, és messze nem arról szól a történet, hogy egyik vagy másik országot hibáztassuk. A tengeri áramlatok miatt nagyon gyakran olyan is felbukkan a partok mentén, amit a bolygó másik oldalán dobtak a vízbe. Szerencsére sok helyen jönnek rá erre az emberek, és próbálnak cselekedni. Máltán csodálatos merülőhelyek, tiszta víz várja a búvárokat, ezeken a partközeli helyeken pont kevesebben búvárkodnak- így még a búvárok jelentős része sem tudhatja, mi minden van adott öblökben.

környezetvédelem

A szemét összegyűjtése csak az egyik lehetőség. Az még jobb, ha a szemét nem is "termelődik", tehát jóval kevesebb egyszer használatos műanyagot használunk. Lehet saját ivókulacsot használni a sok kisüveges ásványvíz helyett. A bevásárlásnál is lehetünk visszafogottak a zacskókkal. Eleve választhatunk olyan terméket, ami nincsen többszörösen műanyagba csomagolva. Egyik napról a másikra nem fognak megszűnni a fentihez hasonló problémák, de hosszú évek alatt, közös munkával igenis érhetünk el eredményeket.