Már több évtizede is bőven lehetett hulladékot gyűjteni a víz alatt.

Ráakadtam egy régi búváros videóra. Kedvelem a retró felvételeket, érdekesek, tanulságosak- egyébként magam is többször voltam retró búvár eseményeken, ahol az egykori felszerelések egy része visszaköszön.

Ez a rövid, az 1970-es években született riport arról szól, milyen aktív élet volt az egyik amerikai egyetem búvárklubjában. Eddig még csak érdekesség az egész a számomra. Ám a végén feltűnik valami érdekes: egy kosárban hozzák ki a víz alól a hulladékot.

Mai szemmel nézve teljesen szokványos, mi mindent találtak egyetlen merülés alatt a búvárok. Kólásdobozok, műanyag szemét, papír- ilyet bárki találhat ma is a vizek mélyén.

Ami miatt mégis megosztásra érdemesnek tartom, az pusztán az a tény, hogy nem ma "találtuk fel" a környezetszennyezést, s azt sem, hogy közösen kell tenni valamit ellene. Ám akkoriban erre még jóval kevesebben figyelhettek erre a témára. Pedig a búvárkodás úttörői között voltak az első elkötelezett környezetvédők, mint például Cousteau kapitány. Ennek oka egyszerű. Ők olyan arcát is látták az ember káros tevékenységének, amit szinte senki más, hiszen csak maroknyian mentek a víz felszíne alá. 

Ma már többen merülünk, többet beszélünk erről a témáról, és gyanítom, még a korábbinál is több szemetet termelünk. A megoldás sajnos nem lesz egyszerű- de ha az egykori búvároknak sem derogált hulladékot gyűjteni, akkor mi is bátran részt vehetünk ilyen akciókban.