A Salda-tó mélyére merült egy török búvár hölgy.

Sahika Ercümen a legmélyebb szabadtüdős, édesvízi, uszony nélkül végrehajtott merülés rekordját hódította el 65 méteres mélységre ereszkedve. A csúcsjavításra a CMAS világszervezet égisze alatt került sor- ha valaki netán lát ennél mélyebb merülést is ebben a kategóriában, az azért lehet, mert a világszervezetek egymással is versengenek,nem tartják számon egymás rekordjait.

Ez persze egyáltalán nem csökkenti a török hölgy érdemeit, mert 65 méterre leúszni majd onnan feljönni egy levegővel mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény. Ehhez ráadásul alig két percre volt szüksége. A rekordot pedig a felszínen hitelesítették a CMAS emberei, ilyenkor ugyanis azt is vizsgálják, hogy a búvár nem veszíti-e el a merülés után az eszméletét. 

Sahika egyébként jó hazafi, és rekorddal Törökország egyik különleges, látványos helyére hívta fel a figyelmet: a Salda-tó 184 méteres mélysége is említésre méltó, de nem ettől számít egyedinek. Hihetetlen fehér homok borítja a partjait, s ennek megfelelően a víz színe is fantasztikus kékekben pompázik. 

A búvár pedig el is érte célját, ugyanis pont a a hír kapcsán olvastam utána én is a tónak, amit szépsége miatt a Maldív-szigetekhez hasonlítanak. Noha azért nehéz a kettőt egymás mellé tenni, van ért a tó mellett is: Törökország délnyugati része jóval közelebb van hozzánk, mint az Indiai-óceán.