Egyetemi hallgatók találtak rá egy rég elveszett roncsra a tengerben.

felfedezés

A második világháború idején tengerbe veszett számtalan hajó és repülő közül sok végső nyughelyét még ma sem ismerjük. Van köztük híres és olyan is, ami nem számít különlegesnek- ám az ezeken is ugyanúgy emberek szolgáltak és kockáztatták életüket.

Több mint hét évtizede, 1945 februárjában szállt fel Bermudáról egy B-24 Livberator típusú amerikai nehézbombázó egy rutin óceánátkelésre. Az úti cél Portugália volt, de a repülés csak percekig tartott, mert a gép a repülőtértől nem messze a tengerbe zuhant. A kilenc fős legénységből négy embert sikerült kimenteni, két holttestet találtak, hárman pedig eltűntek.

A roncsot próbálták már megtalálni, de korábban nem jártak sikerrel. Egészen mostanáig kellett addig várni, amíg sikerül a B-24 nyomára bukkanni a mélyben. Méghozzá különleges csapat talált rá: a University of Delaware hallgatói, egy oktató, Art Trembanis vezetésével. Noha a B-24 bombázóból rengeteg készül, így a gép nem különlegesség, elég kihívást jelentett a hallgatóknak, akik számára iskolai projekt volt a kutatás. 

felfedezés

Trembanis a fiataloknak átadta a lezuhant géppel kapcsolatos dokumentumokat, és az adatok alapján nekik kellett meghatározni a kutatási területet. Konzultáltak természetesen a helyi hatóságokkal, és a Bermuda Institute of Ocean Sciences minden segítségett meg is adott nekik. Az amerikai egyetemtől ugyanis megkapták a diákok a projekthez az anyagi támogatást, tehát a helyiek szívesen szálltak be a munkába.

Korábban már dolgoztak ezen a területen, de a roncsot nem találták meg. A diákok úgy vélték, a repülő roncsa mélyebbre csúszhatott a zátonyon, tehán kicsit távolabb kezdtek dolgozni a szonárral. A távirányítású eszközzel remek térképet alkottak a tenger fenekéről, és ekkor rajzolódott ki egy repülőgépalkatrészt idéző alakzat. A búvárok pedig egyértelműen azonosították is a B-24 maradványait, a repülőtértől alig pár száz méterre.

felfedezés

Újabb dokumentumokat felkutatva aztán kiderült, hogy bizonyos részeket már akkor kiemeltek a vízből, ezért nem találhatták meg a korábbi expedíciók a teljes repülőgépet. Mindenesetre most már pontosan adatok állnak rendelkezésre a B-24 nyughelyéről, és a további lépésekről a helyi hatóságok illetve az amerikai fél közösen döntenek.