Nicaraguában pár tucat búvár rengeteg hulladékot szedett ki a tengerből- egy ugrásnyira attól a helytől, ahol épp mostanában szörfözget és nyaral Bódi Sylvi.

Félreértés ne essék, nem a szörfös modellt vádolom a szemétért, sőt, úgy gondolom, ő maga is támogatja a környezetvédelem ügyét. Inkább csak arra szeretnék rámutatni, hogy miközben a felszíni képeken roppant idillinek tűnik a tengerpart látványa, odalenn kissé más a helyzet.

Aki csak strandol, netán szörfdeszkán veti magát a habokba, nem is tudhatja, mi rejtőzik a mélyben. Élvezzük a nyaralást, eszünk, iszunk, és valahogy eszünkbe sem jut, mi lesz a PET palackokkal, sörösüvegekkel, papírhulladékkal. Nem csoda, hiszen nem azért megyünk a tengerpartra, hogy hulladékfeldolgozási kérdéseken agyaljunk. A kék óceán hívogatóan gyönyörű, csak ez számít.

Vagy mégsem? A víz alatti szemétszedésről szóló hírek megosztását azért tartom fontosnak, mert igenis szembesülni kell vele, ez a hulladék mind-mind az emberi tevékenységnek köszönhetően került a vízbe- és mi tehetünk azért, hogy kiszedjük onnan.

San Juan del Sur Nicaragua csendes-óceáni partszakaszán található, itt dolgozott két napon át 50 búvár. Összesen másfél tonnányi szemetet hoztak a felszínre, a részletes statisztika is sokkoló: 785 hulladékot számoltak össze a gyűjtés végén, amiből 363 volt műanyag (tehát igen lassan lebomló), 171 pedig fém. Mérgező anyagokat tartalmazó elemek, sőt, hatalmas traktorgumik is voltak a kihozott hulladék közt. 

Ez a hely egyébként elsősorban a külföldi turistákat vonzza, számos nyaraló élvezi a tengerparton töltött időt. Ám természetesen szó sincs róla, hogy minden szennyezésért ők lennének a felelősek. Sőt, igazság szerint nem is az a lényeg, hogy egymásra mutogassunk- az lenne a fontos, hogy mind közösen tegyünk azért, a jövőben jóval kesebb hulladék kerüljön a vízbe.

Ne higgyük, hogy ami nem látszik, az nem okoz problémát. Nagyon is sok, akár minket is szennyező anyag szivároghat a vízbe! És ki szeretne olyan halat enni vacsorára, ami esetleg apró műanyagdarabokat is lenyelt élete során? Szóval közös érdek az, hogy tisztán tartsuk a tengert, akár megelőzéssel, akár utólagos hulladékgyűjtéssel. Ez ugyanis nem csak az élővilágnak lesz jó, hanem nekünk is.