Egy búvárkodásban is járatos lengyel művész érdekes módját választotta a figyelemfelhívásnak: egy víz alatti múzeum installációit burkolta be horgolt alkotásaival.

Agata Oleksiak, avagy művésznevén egyszerűen csak Olek, aggódik a cápákért, amiket komolyan veszélyeztet az emberi tevékenység. A tenger élőlényeiért pedig a tengerben kampányol a lengyel alkotó, akinek specialitása a horgolás. Így aztán született egy képsorozat, amiben horgolt ruhában merültek alá a modellek. Meglehetősen furcsa látvány ilyen öltözékben látni egy búvárt, illetve egy cetcápával úszó "sellőt".

Ám akkor hallottak róla többen, amikor Mexikóban a híres víz alatti szoborparkban is felbukkant a horgolt alkotásaival, és Jason deCaires Taylor egyik, a mélyben kiállított alkotását, ami nagy bombákat formáz, szintén beburkolta. Ez a múzeum fenntartójánál kiverte a biztosítékot, és bírósági eljárással fenyegetőzött a gerilla-művészet miatt. A szoborban a horgolt burok nem okozhat nagy kárt, de ezek az alkotások úgy lettek kialakítva, hogy megtelepedjen rajtuk az élővilág, a szorosan ráhúzott horgolt cucc pedig ezeket letakaríthatta a bombák felszínéről. Így aztán akár ténylegesen okozhatott némi kárt az akció.

Hogy valóban sikerül-e felhívni a figyelmet a cápák megóvásának kérdésére, az jelen esetben is nagy kérdés. Talán igen, talán nem, mindenestre beszélünk a témáról, és ez már önmagában is hasznos. Az élővilág pedig hamarosan újra benépesíti majd azt a bomba-szobrot...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!