Újabb terület, ahol előtérbe kerül a természetvédelem.

környezetvédelem

Samponok, tusfürdők, testápolók, naptejek és még mennyi minden, amit emberek milliói használnak minden nap. Miközben a személyes higiénia fontossága nem lehet kétséges, nem nagyon gondolunk arra, mennyi vegyi anyagot használ fel egyetlen ember élete során. 

Sokak szerint eleve vannak olyan kozmetikumok, amelyek helyett előnyösebb a természetes, bőrbarát összetevőjű alternatívákat választani, de ezt főleg a felhasználó szemszögéből nézzük. A tengerbe került vegyületekre viszont kevesebbet gondolunk- nyilván nem meglepő, hogy nálunk ez nem tűnik kulcskérdésnek, de a tengerparti országokban sokkal fontosabb kérdés.

Ahol a korallzátonyok állapota folyamatosan romlik, ott mindig felmerül, mi minden árthat a tenger élővilágának. Az, hogy a szemetelés, az ipari szennyvíz káros, sejthetjük. De az, hogy azok is akaratlanul kárt tesznek, akik nagyon is szeretik a tengert, már elgondolkodtatóbb. Egyszerűen azért, mert rengeteg olyan kozmetikumot használunk (naptejjel kenjük magunkat a leégés ellen, strandolás után tusfürdővel, samponnal mosakszunk), amelyek a vízbe mosódnak a testünkről.

Vannak, ahol már ott tart a helyi szabályozás, hogy egyenesen be is tiltják a korallokra káros naptejeket, például. Olyan helyeken is viták zajlanak erről, ahol óriási üzletről van szó, például Floridában. És míg vannak akik ezért küzdenek, mások alternatív megoldásokat fejlesztenek ki. 

környezetvédelem

Egy floridai vegyész, aki maga is lelkes búvár, Autumn Blum alapította például a Stream2Sea nevű márkát, ami "reef safe", azaz a korallzátonyokra nem ártalmas összetevőjű kozmetikumot kínál a tenger szerelmeseinek. Mi, akik búvárként rengeteg időt töltünk a tengerben, főleg hasznát láthatjuk ezeknek, ha tenni akarunk a csodás víz alatti világ megóvásáért.

Természetesen ez a termékcsalád csak egy azok közül, amit korallbarátnak hirdetnek. Sajnos nekünk idehaza nem igazán könnyű ezeket beszerezni, hiszen nem sok olyan korall van magyar vizekben amiket meg kellene óvni- így a kereslet sem lehet túl nagy. Az is megeshet, hogy az áruk is magasabb, mint a megszokott, olcsóbb termékeknek. 

De... Tényleg számít az ár e tekintetben? Ha mi nem törődünk vele, hogy okozunk-e kárt a tengerben, pedig mi elvileg még szeretjük is, mit várhatunk mástól? És aki spórolni akar, annak könnyű dolga van: tengeren használjon egyszerűen tiszta vizet a mosdáshoz, napolaj helyett kapjon fel egy napvédő felsőt a leégés ellen. Egyszerűen csak gondoljunk arra, minden apróság fontos. És amit mi magunk nem teszünk meg, azt nem várhatjuk el mástól sem.