Levágott cápauszonyokra akadt egy búvár a Fülöp-szigeteken.

A tenger ellen elkövetett emberi tettek egyike az esztelen, pusztító halászat. Ennek egy fő célpontjai a cápák, mivel a cápauszony-leves iránt nagy a kereslet Ázsiában. A szerencsétlen cápákat kifogják, az uszonyaikat vágják csak le, a haldokló állatok tetemeit pedig visszadobják a tengerbe.

A cápák viszont nagyon fontos szerepet játszanak a víz alatti életközösségben csúcsragadozóként. Meglepő módon ha a cápák száma megritkul, az igen rossz hatással van a többi élőlényre is a víz alatt. Ezért egyre több helyen védik a cápákat, vagy egyes fajokat, vagy az összeset. A Fülöp-szigeteken néhány fajra van általános védelem, de helyi szinten szigorúbb szabályok is léteznek.

Cebu szigetén például minden cápa kifogása tilos, komoly büntetés jár érte. És pont itt, Cebu közelében, Moalboal mellett akadt rá egy búvár a vízbe dobált uszonyokra. Felmerült a kérdés, miért nem az "értéktelen" tetemeket találta itt, miért az uszonyok voltak ott? Minden bizonnyal az ellenőröket vették észre a tilosban járó halászok, és gyorsan eltüntették a bűnjeleket. 

A törvényi védelem egy dolog, a törvények betartatása pedig egy másik. Remélhetően ez az eset rávilágít arra,  hogy ezen a téren is bőven van tennivaló.