Ahogy már említettem, ahol víz van, ott merülni is lehet. A búvárok körében tipikusnak, ismertnek számító úticélok mellett sok olyan hely is van, ami eszünkbe nem jutna egy utazás tervezésénél, pedig nem akármilyen kalandot kínálnak. Írtam már pár ilyenről, most jöjjön újabb ország a sorban: Chile.

A Dél-Amerika nyugati oldalán található ország térképére pillantva egyből látszik, milyen hosszú csendes-óceáni partszakasza van. Ennek a területnek a víz alatti élővilága sokkal kevésbé közismert, mint mondjuk a Földközi-tengeré, de van itt bőven látnivaló.

Zapallar nem esik messze a fővárostól, Santiagótól. Nagyon híres az itteni szép, homokos strand, amit hétvégente "megszállnak" a nagyvárosból érkezők. Sokan közülük búvárkodni jönnek, a chileiek körében is egyre népszerűbb a merülés.

egzotikus video

A víz alá bukva egyből látható, itt nem korallzátonyok színes kis halacskáival lehet kergetőzni, az óceán hidegebb, teljesen más jellegű az élővilág. Nagy tengercsillagok, pár hal bukkan fel, de ha a búvár szerencsés, ennél sokkal izgalmasabb dolgot is láthat. Ezekben a vizekben ugyanis megtalálhatóak a holdhalak, amik igazán különleges állatok.

A holdhalfélék külön családot alkotnak a csontos halak főosztályában. Furcsán úsznak a testük alsó és felső oldalán található úszóik mozgatásával. A szájuk kicsi, testük viszont nagyjából olyan hosszú, mint amilyen magas az úszókkal együtt. A holdhalak bizonyos fajai akár 3 méteresek is lehetnek! Már egyetlen ilyen állattal való találkozás is feldob egy merülést, de Chilében az sem lehetetlen, hogy egy egész rajba futnak bele a búvárok.

egzotikus video

egzotikus video

Szóval ki mondja, hogy nem érdemes Chilében búvárkodni? Én biztos nem hagynám ki, ha arra járnék...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!