Krétai búvárok nagy felfedezése: német repülőt találtak.

felfedezés

Újabb érintetlen roncsra bukkantak a Földközi-tengerben, ezúttal görög vizekben. Kréta előtt ismert volt eddig is pár roncs helyzete, ám a közelmúltban új helyen merülhettek a búvárok.

A Chaniában búvárbázist üzemeltető Nikolas Giannoulakis figyelmét egy barátja, Giannis Georgitsakis hívta fel a víz fenekén található anomáliára. A vélhetően szonárral kutató roncskereső tippje alapján Giannoulakis vállalkozott a merülésre, ami hosszasabb tervezést igényelt. A tenger ugyanis ezen a helyen 64 méter mély, ami már csak technikai búvárok számára elérhető.

A felkészülés viszont nagyon megérte, mert rá is találtak egy roncsra: egy érintetlen, kiváló állapotú Arado Ar 196 hevert a tenger fenekén. Ezt a haditengerészti hidroplánt, azaz kétéltű repülőgépet a németek használták a második világháború idején felderítésre, tengeralattjáró-vadászatra. 

Az egyfedelű, egymotoros hajófedélzeti géppel két fős személyzet repült. Hossza 11, szárnyfesztávolsága 12,4 méter, tehát nem éppen egy nagy célpont. Így aztán főleg nagy volt a felfedezők öröme, akik képeket is készítettek a roncsról. 

(Fotók: Nikolas Giannoulakis, chaniadiving.gr)

felfedezés

felfedezés

felfedezés