Litvániában találtak rá búvárok egy fél évezrede odaveszett ember maradványaira.

felfedezés

Az Asveja-tó a Balti ország keleti részén található, és arról is ismert, hogy 1934 óta egy hosszú, fából ácsolt híd szeli át, a Dubingiai-híd. A régi építmény máig használatban van, de a fa oszlopokat fémre tervezik cserélni, és a munka elvégzése előtt a régészek kedvtelési búvárok bevonásával átvizsgálták az érintett területet.

felfedezés

Így találtak rá 9 méteres mélységben a maradványokra. Bár a közelben találtak már temetkezési helyeket, úgy vélik, a tóban levő ember testét a víz által odavitt üledék lepte be. Ez szinte konzerválta a maradványokat, így nem csak a csontvázat, hanem egyéb tárgyakat is találtak a régészek.

A vizsgálatok szerint több, mint fél évezrede, a 16. században került a tóba a férfi holtteste. Vélhetően harcos volt, megtalálták a bőrből készült csizmáit, fém csatos bőrövét is, és egy kardot illetve két kést. Azt még 1998-ban kiderítették, hogy a mostani híd helyén jóval korábban is volt egy átkelő, ami a 16-17. században épülhetett, azaz nagyjából egy idős volt a most megtalált harcossal.

felfedezés

A régészeket meglepte, milyen kiváló állapotban maradt meg minden, és így további vizsgálatokat tudnak végezni. A leleteket igyekeznek konzerválni, és minél többet  megpróbálnak kideríteni a vízben nyugvó ember történetéről, sorsáról.