Remek multifunkciós magyar búvárlámpát próbálhattam ki a közelmúltban.

Aki nem merül rendszeresen, annak nehéz elmagyarázni, miért is fontos a víz alatt a megbízható fényforrás. Még nappal sem árt, mert ahogy egyre mélyebbre megyünk, úgy tűnnek el a színek, s végül minden kékes-szürkés árnyalatú lesz. (Hogy ez miért is történik, arról itt lehet bővebben olvasni.) Aztán ha bekapcsoljuk a lámpánkat, meghökkenünk, hogy még az "unalmas" Adria mélyén is milyen pompás piros, bíbor, sárga élőlények bújnak meg.

Ez még inkább egyértelmű, ha mondjuk egy barlangról, üregről beszélünk, vagy egy roncs helyiségeiről, ahova alig szűrődik be fény. Lámpa nélkül egy sötét, kihalt helyiséget látunk, ha viszont van nálunk fényforrás, akkor kiderül, mi mindent süllyedt el a hajóval együtt. Az éjszakai merülés esetén pedig végképp nem kell indokolni, miért visz magával lámpát is a búvár.

Szóval a lámpa az éppen úgy része a búvár alapvető felszerelési tárgyainak, mint a maszk vagy a légzőautomata. A probléma ott kezdődik, hogy olyan lámpát szeretnénk, ami megbízható, többfunkciós, állítható a fényereje, sokáig bírja, nehéz beáztatni és még kicsi is. "Csak" ennyi elvárásunk van egy korszerű lámpával szemben...

Ezeket együtt azért elég nehéz teljesíteni. Közel két évtizednyi búvármúlttal a hátam mögött ódát (vagy tragikomédiát?) tudnék írni a lámpás kalandjaimról. Például voltak kicsi, de gyengécske lámpáim, amiket korlátozottan lehetett használni. Amikor videóztam, egy nagyon erős, de nagy és nehéz lámpaszettem volt, amivel alig tudtam repülős utakra menni. Szép volt, jó volt, és a sarokban kuksolt mert mindig maradt itthon. Gyönyörű nap volt amikor el tudtam adni. Később vettem Kínából LED-lámpákat. Olcsók volt de nem is tartottak sokáig- az egyiknek töltővel együtt durrant el egy akkumulátora, a másik meg beázott.

Mostanában inkább fotózok, a gépre rögzítve van egy mini videokamerám is. Ha egy olyan lámpát teszek fel, ami elég nagyot világít be a videózáshoz, akkor az éjszaka túl erős. Akkor egy vörös fényű lámpa lenne hasznosabb, ami nem riasztja el az állatokat. Ki akartam próbálni a kék fénnyel világítást a víz alatt, hogy megfigyelhessem a fluoreszkáló állatokat- újabb lámpa, újabb kiadás. Ha a nagy videós, a fotózáshoz szükséges, az UV fényű, meg a kis tartalék lámpákat egybe összeraktam volna, plusz poggyászt kellett volna vásárolni az utazáshoz...

A magyar gyártású Spark Lights lámpákkal ilyen előzmények után találkoztam. Bevallom, nagyon szkeptikus voltam, amikor azt ígérték, ezeket a funkciókat megkapom egyben, egy tenyérnyi méretű kis lámpában. Amikor a mindentudó Action Light 7F-et a kezembe vettem, és elkezdtem kapcsolgatni, meg is hökkentem, hogy valóban azt és úgy tudja, ahogy azt a katalógus állítja.

A régi, terjedelmes videós lámpámmal összemérhető fénye van, ha filmezni szeretnék. Tud kereséshez remek spot fényt szolgáltatni, van benne piros fényű LED, no meg UV és kék fényű is. Sorba raktam mellette gondolatban azokat a lámpákat, amikre az elmúlt években kisebb-nagyobb összegeket költöttem, s amelyek közül a többség vagy gyorsan cserben hagyott, vagy egyszerűen nem volt praktikus, s be kellett látnom, most bizony egy áráért mindet megkaphatom.

A legnagyobb csomagban ráadásul jár a lámpához minden kiegészítő, amire csak szükség lehet: markolat, kamerára rögzítéshez szükséges gömb, töltő, egyebek. A gyártó kifejezetten átgondolt terméket alkotott, mert a strapabíró kialakítás, a szabályozhatóság mellett még arra is figyeltek, hogy a burkolat megbontása nélkül lehessen tölteni, azaz nem kell attól tartani, rosszul összerakva beáztatjuk a lámpát. A sós víz ugyanis kegyetlen, ha ilyesmi történik, akkor a lámpa a jövőben már csak csinos dísztárgyként funkcionálhat... Komoly fejlesztések, újítások állnak amögött, hogy egy ilyen világszínvonalú magyar termék jelent meg a piacon, amire ráadásul valódi garancia vonatkozik- 6 évig vállalnak garanciát például a beázásra.

Mostantól a fényképezőgépemre ezt a lámpát szerelem fel: ha kell, videolámpának használom, ha kell, fókuszfénynek, éjszaka pedig a piros LED-et kapcsolom be. Végre nem kell ahhoz sem külön lámpa, hogy éjszaka a fluoreszkáló állatok neonfényeit megfigyelhessem. Vészhelyzetben pedig erős villogással tudok vele jelezni, amire remélhetően sose lesz szükség- de mindig jobb egy kéznél levő eszköz, mint egy olyan, ami csak akkor nincs ott, amikor kellene.

Pusztán egyetlen kellemes gondom van a Spark Lights Action Light7F lámpával. Annyi mindent tud, hogy tanulnom kell a használatát. Valóban, a régebbi lámpáim a ki- és bekapcsoláson túl nem nagyon rendelkeztek semmilyen lehetőséggel, itt viszont a funkciók olyan széles skálája elérhető, ráadásul mindig állítható erősséggel, hogy eleinte párszor biztos töprengenem kell majd, melyik kapcsolóhoz nyúljak. Ez az ára annak, hogy a régebben használt szatyornyi nehéz lámpát egyetlen csinos kis fényforrással váltottam ki. Sose rosszabb üzletet!

A tesztelt lámpát a termék gyártója bocsátotta rendelkezésemre. A Spark Lights Facebook oldalát kedvelve értesülhetsz a legújabb hírekről, kedvezményekről, újdonságokról illetve a ma induló Black Friday akcióról.