Vietnamban vette fel egy búvárt azt, ahogy egy ott dolgozó hivatásos kirángat egy polipot az üregéből, és addig szorongatja szegény állatot, amíg az tintát lövell ki. A menekülni szándékozó nyolckarú ugyanis vészhelyzetben így próbál egérutat nyerni. Ám a búvár utána sem hagyja békén a polipot, mint az a felvételen látható.

A tenger élőlényeivel való interakció mindig is némileg vitatott kérdés volt. A megközelítésük is csak óvatosan ajánlott, hogy ne okozzunk sérülést, és persze a fotósoknak is illő önmérsékletet kell tanúsítania. A polipokat szeretik a búvárok, igyekeznek közelebb férkőzni, netán követni őket. Némelyikük érdeklődőbb, csápjukkal akár a búvárt is megérintik- de amit szabad a polipnak, az nem engedélyezett az ember számára.

Meglehet, ez furán hangzik, de így van. Megjegyzem, nem csak a tenger mélyén igaz ez a szabály, nem feltétlenül jó ötlet a felszínen se zaklatni mondjuk egy idegen kutyát, rángatni egy macska farkát és így tovább. Az, hogy a hivatásos búvár a víz alatt így akar "látványosságot" mutatni a vendégeknek, nem ad felmentést a történtek alól. Egyrészt az nem szórakoztató, ha egy élőlény szenved, másrészt aki ezt látja a profitól, legközelebb maga is így akar "barátkozni" egy polippal.

Szóval rossz látni ezt a videót, és csak bízni tudok benne, hogy minden búvár elgondolkodik rajta. Mi a mélyben csak vendégek vagyunk, tehát nekünk kell alkalmazkodni a szabályokhoz, nem pedig fordítva...