237 métert leúszni egy medencében nem kunszt, de egy levegővel máris komoly teljesítmény. Az orosz Natalja Molcsanovának sikerült ez a napokban a szabadtüdős búvárok csapat-világbajnokságán Szardínia szigetén, és mindezt úgy, hogy a mezőny korelnökéről van szó, hiszen már az 52. életévét is betöltötte!

Az a bizonyos 237 méter pedig természetesen világcsúcs a hölgyek mezőnyében, de a férfiak közül is csak kevesen képesek ennyit leúszni egy lélegzettel. Natalja saját korábbi rekordját adta át a múltnak, és mindezt úgy, hogy nem 50, hanem 25 méteres medencében tempózott, azaz jóval többször kellett fordulnia, amivel megtörik az úszás ritmusa.

Ebben a fajta medencés versenyszámban ugyanis az az érdekes, hogy a legjobbak rájöttek, nem a gyorsaság számít, tulajdonképpen egész lassan úsznak ahhoz képest hogy uszonyt használnak. Natalja három és fél perces merülés során teljesítette a távot- összehasonlításképpen, a csak ránézésre hasonlónak tűnő, de egészen más műfajnak számító uszonyos úszásban a nőknél a 400 méter világcsúcsa 3:12.9.

Ennek tudatában érdemes nézni a videót, ami a mostani csúcsdöntés során készült, és látható, milyen sajátos ritmusban, időnként tempózva halad előre a búvár.

Molcsanova valószínűleg már régen nem számolja, mikor és mennyi csúcsot döntött meg, hiszen a szabadtüdős búvárkodás igazi legendája, aki egészen külön klasszist képvisel- ráadásul az ő korában ez még inkább hihetetlen. Nem tudom, meddig lehet még ezt ezen a szinten tovább folytatnia, de nagyon úgy fest, messze van még az idő, amíg a jóval fiatalabb versenyzőtársak letaszítják a trónról.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!