Aki rettentően szerencsés, az tüllruhás lányokkal találkozik a víz alatt. Persze inkább sok szervezés és gondos előkészület kell hozzá, mint mázli, mert ők általában nem sellők, hanem nagyon ügyes szabadtüdős búvárok...

A víz alatti modellfotózásról megoszlanak a vélemények, hiszen egyáltalán nem természetes látvány a tenger fenekén egy uszályos ruhában úszkáló lány. Azok a búvárfotósok, akiket a természetfotózás érdekel, nem is nagyon dolgoznak modellekkel, vagy ha igen, akkor azok maguk is búvárok. Néha jó dolog egy ember jelenléte, hozzáadhat az elkészült fotóhoz egy jó pozícióban levő búvár, de amit az alábbi videóban láthatunk, az egészen más tészta.

Itt már ugyanis az ember nem csak afféle kiegészítő elem, hanem a víz alatti kép főszereplője. Ez már messze van a természetfotózástól, sokkal inkább egy különleges modellfotózásról van szó, egészen mást akar megörökíteni ilyen helyzetben az alkotó. Légiessé válik a végeredmény, hiszen a ruha és a modell is lebeg, és a környezet sem a szokásos.

Ám ez nem akármilyen nehézségű feladat. A búvárfotós és a kamerája nagyjából ugyanaz, na de ott van a modell, akit fel kell öltözteni a víz alatti munkához alkalmas ruhába, a segítőknek tartalék légzőkészülékkel víz alá kell vinni, ott le kell vennie a maszkját, aztán az előre megbeszélt pózba kell merevednie, lehetőleg úgy, hogy erőlködés ne látszódjon az arcán, amíg a fotós dolgozik.

És pont az dönti el, mennyire lehet eredményes a munka, hogy a modell mennyire jó szabadtüdős búvár, tud-e jól mozogni, pózolni, és mennyi ideig bírja egy lélegzettel. Természetesen az sem mindegy, hogy mutat a képeken.

Szóval ez a munka búvárszempontból sem egyszerű, és ráadásul a felszínen, a nagy kijelzőn megnézve a képeket derül ki igazán, megfelelő-e az eredmény. Ha nem, lehet ismételni- feltéve hogy van rá idő és energia. Mert ismét a teljes csapatnak együtt kell merülnie, nem lehet azt mondani, hogy "az legyen mint tegnap, csak most már levegőt sem viszünk le a modellnek, gyorsak leszünk". 

Kívülállóként azt mondanám, végülis érdekesek ezek a képek, de egyszerűen nem tudom búvárfotónak látni őket. Mivel magam is merülök, a "hagyományos", az élővilágot bemutató képeket jobban kedvelem, de aki nem búvárkodik, annak talán ez a műfaj lehet érdekesebb. Mindenesetre tény, a víz alatt csak az a fotós képes nagyot alkotni, akármilyen témáról is legyen szó, aki kellően felkészült. Odalenn pedig meg tudnak osztozni a fotósok a világ legnagyobb műtermén: nagy a tenger, elbírja az ideiglenesen sellővé váló modelleket is.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!