Bár sok helyen megosztották, nem ez a cucc forradalmasítja a búvárkodást.

A meg nem valósult termékek fénykorát éljük: olyan dolgokkal lehet híressé válni, amiket soha nem gyártanak le vagy használnak. A Kickstarter és társai különösen jó gyűjtőhelyei az olyan terveknek, amelyek csak rajzasztalon néznek ki hasznosnak, valójában értelmetlenek. Emlékszem, amikor egy raklap pénzt szedtek össze pusztán rajz formájában létező műkopolytúra, ami pusztán csak diák dizájnötlete volt, de a fizikai törvényekkel nem foglalkozott.

Most meg éppen egy újféle maszkot kaptak fel: a D-Mask az új nagy durranás. Az arc nagy részét fedi, van benne kijelző, rádió adó-vevő, kamera és lámpa, no meg a nyilván elengedhetetlen zenelejátszó, hát nem menő? A szomorú helyzet az, hogy ma is léteznek komoly búvársisakok nagyon jól felszerelve, de egy sportbúvár számára ez ebben a formában csak túlbonyolított és egyáltalán nem praktikus felszerelés. Aki valóban merül, annak a fejében számtalan kérdés felmerül: például hogy illeszkedik ez sokféle arcformára? Mint ahogy a képen látható szakállas fickót is megnézném, amint a víz alatt használja.

De az egész terv komolyságát számomra az bizonyítja, hogy a leírásban az szerepel, a maszk "oxigénpalackhoz" kapcsolható, így használható merülésre. A gond az, a búvárok nem oxigént, hanem sűrített levegőt használnak, azaz a tervező még az alapokkal sincs tisztában egyáltalán.

Ettől még el lehet játszadozni a rajzasztalon, de ezek nem hogy nem létező termékek, olyan dolgokat vonultatnak fel, amik miatt teljesen használhatatlanok, így nem is fognak megvalósulni. Jellemző, hogy olyan újságok szokták felkapni ezeket az ötleteket, amelyek marhára nem a témával foglalkoznak. Számukra lehet menő az ilyesmi, de akit jobban érdekel a búvárkodás, ne dizájnterveket nézegessen, hanem próbálja ki- a hagyományos, ám működő felszerelésekkel...