Ezúttal Ciprus közelében találtak egy izgalmas roncsot.

felfedezés ciprus

Az amforákkal megrakott római hajó maradványát Protaras közelében találták meg, közölte a régészeti hivatal. Valószínűleg Szíriából érkezett a szállítmány. A lelet érdekessége, hogy ilyen érintetlen római roncsot ciprusi vizekben még nem találtak. A feltárás sokat elárul majd arról, milyen jellegű kereskedelm zajlott Ciprus és a birodalom töbi része között. 

A felfedezést két önkéntes búvárrégész tette, Spyros Spyrou és Andreas Kritiotis. Miután jelentették a roncs megtalálását, az örökségvédelmi hatóság azonnal lépett, és elkülönítette az előzetes feltáráshoz szükséges anyagi forrásokat.  Már a helyszínen van és dolgozik egy búvárrégész csapat Dr Stella Demesticha vezetésével, akik együtt dolgoznak más szakemberekkel is. 

A közösen végzett munka eredményei új információkkal szolgálhatnak. Cipruson már így is tettek komoly felfedezéseket a búvárrégészek, és most is a víz alatti leletek mesélnek majd a sziget múltjáról. S mi, kedvtelési búvárok reménykedhetünk, talán egyszer amatőrként mi is merülhetünk az érintetlen amforáknál- legalább nem csak a jóval modernebb roncsok, mint a Zenobia vonzzák majd a búvárokat Ciprusra.