Beszakadt hálót kerestek, különleges leletre találtak német búvárok.

felfedezés

Az ún. "szellemhálók" elleni küzdelem az utóbbi évek kiemelt természetvédelmi témái közé tartozik. A halászhajókról elveszett, leszakadt hálók nem bomlanak el, a víz alatt ejtik csapdába a tengeri élőlényeket, és pusztítanak, de a fogást senki nem használja semmire. Ezért aztán több helyen rendszeresen merülnek búvárok hogy levágják, begyűjtsék, felszínre emeljék ezeket a hálókat. 

A közelmúltban a Balti-tengerben dolgozott egy csapat, amikor a búvárok a hálóba akadva egy régi, rozsdás, írógépre emlékeztető szerkezetet találtak. A felszínre hozták, ám kiderült, az nem egy írógép. Egy búvárrégész állapította meg, hogy egy Enigma kódológépre bukkantak. 

Az Enigma a németek titkos, feltörhetetlennek hitt kódolója volt, amivel a tengeren tudtak rejtjelezett üzeneteket váltani. A britek szerencsével jutottak hozzá, ám a feltörése nagyon komoly feladat volt. Egész csapat dolgozott rajta Alan Turing vezetésével, akik végül sikerrel jártak, és onnantól a britek is beleolvashattak a németek titkosnak gondolt kommunikációjába. 

A háború végén a német hadvezetés több tengeralattjárót szándékosan elsüllyesztett, és azt is előírták, az Enigma kódolókat külön tüntessék el. Egy ilyen tengeralattjáróról dobhatták a tengerbe a most megtalált példányt 1945 májusában. A kevés megmaradt Enigma egy-egy darabja akár több tízezer euróért cserél gazdát manapság.