A 94 esztendős Hans Hass családja körében hunyt el Ausztriában június 16-án. Egyike volt az egyik első víz alatti felfedezőknek, annak idején Cousteau-val együtt emlegették a leghíresebb úttörők között, és csak más irányú kutatási miatt fordított hátat a búvárexpedícióknak.

Hans Hass

1919-ben született Bécsben, jogi pályára szánták, de már a harmincas évektől a vizek szerelmese lett. Először diáktársaival az Adrián kalandozott, majd egészen különleges és akkoriban teljeséggel szokatlan expedíciót tervezett: Curacao szigetén akart tölteni néhány hetet. Ám 1939-et írtak akkor, a háború közbeszólt, a teherhajóval szervezett utazás igencsak rázóssá vált- ám mégis megvalósult a fiatal osztrákok álma, hosszú idő át kalandozhattak a tenger mélyén szabadtüdővel. Hass ekkoriban még vadászott is, de rájött, sokkal izgalmasabb kamerával "vadászni": tokot tervezett fényképezőgéphez és filmfelvevőhöz. és akkoriban hihetetlennek tűnő felvételekkel tértek vissza viszontagságos úton át.

Ám a tudományos célú búvárkodásról egy ideig szó sem lehetett, a fiúkat odahaza a háború valósága várta. Hans Hass soha nem szeretett arról beszélni, pontosan milyen feladatokat kapott azokban az években, de úgy tudni, a Kampfschwimmer (harci búvár) egységbe osztották be.

Aztán beköszöntött a béke, de az újjáépítésről szólt minden eleinte, nem nagyon volt lehetőség búvárkodni. Mégis elkészült egy film a curacaói kalandokról, és a több tucat könyvet is jegyző Hass remek beszámolót írt erről az expedícióról (Vadászok a tenger mélyén címmel magyarul is olvasható). Egy producer segítségének köszönhetően a Xarifa nevű hajó fedélzetén indultak hosszú tengeri expedícióra csapatával, aminek ekkor tagja volt már második felesége, Lotte, aki beleszeretett a búvárkodásba, és a víz alatti igazi társa lett a híres felfedezőnek. Izgalmas kalandjaik során olyan élőlényekkel merültek, amiket akkor mindenki rettegetnek vélt: készült víz alatti felvétel az utazás során mantáról, cetcápáról, ámbrás cetről.

Ebben az időszakban még Jacques-Yves Cousteau is csak a legelső expedícióinál tartott. Cousteau, a "kapitány" és Hass, a "professzor", két teljesen eltérő egyéniség volt, hiszen a francia búvár hivatásos katona volt, míg Hass alapvetően jókedélyű tudós. A két filmes csapat egyaránt nagy munkát végezve saját maga fejlesztette eszközei jelentős részét (Cousteau nevéhez fűzödik az Aqualung márka megalkotása, a Nikonos víz alatti fényképezőgépek elődjének használata, míg Hass a nevét adta uszonyhoz, a Rolleimarin víz alatti fényképezőhöz). Cousteau ki is tartott a víz alatti világ felfedezése mellett, ma az ő nevét ismerik a legtöbben az úttörők közül, de a rengeteg dolog iránt érdeklődő Hass egy évtizednyi kalandozás után mással kezdett foglalkozni, és a közgazdaságtudományban mélyedt el. Az viszont megegyezett kettejüknél, hogy a merülések során rájöttek, milyen kárt tehet az ember a tenger élővilágában, és egyre harcosabb környezetvédőkké váltak.

Neve azonban továbbra is jól csengett, és jelentek meg további könyvei, születtek új filmjei is. Élete végéig kitartott felesége mellett, és amíg tehette, minden nap bejárt Bécs belvárosában található irodájába. Az osztrák búvárok érthetően büszkék voltak rá, hogy az egyik első víz alatti felfedező honfitársuk, és gyakran hívták meg rendezvényekre a professzort. Mi pedig ma is érdekes filmjeit, kiváló könyveit vehetjük elő, ha fel akarjuk idézni, hogy is indult a könnyűbúvárkodás története.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.