A felborult hajóban rekedt áldozatok felkutatása nagyon nehéz feladat.

A hírek néhány napig még biztosan arról szólnak majd, hogy következhetett be e Habelány nevű sétahajó tragikus borulása. Nem vagyok rutinos hajós, de búvárként eleget voltam már vízen ahhoz hogy tudjam: ott is pontosan ugyanúgy észnél kell lenni, mint a közutakon. És ahol nagyobb a hajóforgalom, ott mindig nagyobb az esély egy balesetre is.

Az, hogy a kisebb hajó alig hét másodperc elsüllyedt, hihetetlenül gyors idő, gyakorlatilag esélytelenné vált a benn tartózkodók többsége számára a menekülés. Ilyen helyzetben ugyanis a felborult hajó belsejében képtelenség tájékozódni, hiszen ami padló volt abból esetleg fel lesz, az ajtók nem oldalra hanem felfelé és lefelé nyílnak. Közben zúdul be a jéghideg víz és sötét van... 

Sajnos ki kell mondani, hacsak nincs valaki egyből ott a bajba jutott hajó mellett, az életmentésre nagyon csekély az esély. Bármennyire gyorsan érkeztek ki a hivatásos és önkéntes mentők, a sodró Dunában, esti órákban csak a szerencsén múlt, hogy valaki túlélte ezt az esetet. 

A víz alatt levő roncsból menteni pedig egy nap elteltével szintén nem lehet, szinte képtelenség hogy bárki életben maradjon. A rossz látótávolságú, sodró vízben merülni, az áldozatokat keresni fizikailag és lelkileg is megterhelő feladat. Minden tiszteletet megérdemelnek azok a búvárok, akik ilyen körülmények között dolgoznak. Nem hogy az átlagember, de még a hétköznapi, kedvtelési búvárok túlnyomó többsége sem tudja elképzelni, milyen nagy kihívás merülni a hideg, áradó Dunában.

Ilyen körülmények között a búvár a kezével "lát", tehát tapogatással tájékozódik. Bár mindenütt arról szólnak, hogy a Hableány kisebb hajó volt, azért ha arra gondolunk hogy 35 ember volt rajta a tegnapi végzetes estén, azért nem olyan aprócska. Szóval bőven van lehetőség el- és beakadni. Tudom, csak akkor merülnek a búvárok, ha a saját életüket nem veszélyeztetik értelmetlenül, de ez így is kockázatos munka. 

Bizonyára megindulnak a vizsgálatok, találnak felelőst is. Ez nem változtat azon, hogy balesetek bármikor, bárkivel bekövetkezhetnek. És elgondolkodtathat minket arról, mennyi roncs van a víz alatt, amik ma már csak érdekességnek számítanak, pedig egykor tragikus történetek főszereplői voltak.