Csempészet miatt ülhet pár évet török börtönben egy gyűjtögető búvár.

Az 52 esztendős brit Toby Robyn ötgyerekes családapa, mentősofőr, tulajdonképpen átlagos, becsületes állampolgár. Egy hobbija van: a tengerparti nyaralásokon állandóan a vízben úszkál búvármaszkkal, légzőcsővel, s nézi, mi minden van a tenger fenekén. 

Nyilván az esetek túlnyomó többségében élőlényeket lát, de ezen a nyáron a törökországi Bodrum közelében töltött két hetet a családjával, és ott valami másra figyelt fel. A homokban és a kövek között néhány régi pénzérmét talált, mindet össze is szedegette és büszkén mutogatta. Aztán pedig a kézipoggyászába tette hazautazás előtt, hogy szuvenírként hazavigye.

Ám amikor a csomagok átvilágításakor azonnal előállították, valószínűleg már sejtette, ezek az ócska pénzek nem csak számára voltak fontos kincsek. A több száz éves leletek kivitele az országból bűncselekmény, így aztán a 13 érme kicsempészésének szándéka miatt letartóztatták és azóta is előzetesben ül, a török bíróságok ítélkezési szünete miatt. Akár három évre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

Ilyenkor persze szokás mondani, nem akart ő rosszat, s nem tudhatta, ennyire komoly dolog annak a pár érmének az összeszedése a hatóságok értesítése nélkül. Ám tudjuk jól, a törvények nem ismerete nem mentesít a felelősségrevonás alól: ha ez a helyi szabály, ezt kell betartani.

Másrészt lehet, hogy tényleg nagyon ritka, nagyon értékes érmékre bukkant, amik valóban akár vagyonokat érnek. Azokban a vizekben már két tucatnyi roncsot tártak fel, amelyek a 4. és a 16. század között süllyedtek el, tehát valóban lehettek ott fontos leletek. A kedves családapa ugyan egyszerű szuvenírvadásznak tűnik, de nem tudhatjuk, nem az eBay-en végezték volna-e az érmek, és akkor tényleg megvalósult volna az illegális műkincskereskedelem.

A tanulság ez esetben is ugyanaz, mint általában a búvárkodásban mindig: a víz alatt mindent a szemnek, semmit a kéznek! Ártalmatlan lények is lehetnek mérgezőek, és pár ócska fémdarabért is börtönben köthet ki az ember. Vagy ha már valaki talál valamit és kihozza, értesítse a hatóságokat. Mennyire más dolog az, ha a büszke felfedező úgy látja viszont magát a lapokban, mint becsületes és szemfüles búvárt, aki hozzásegíti a régészeket a nagy lelethez, mint ha épp az előzetesben ülve írnak róla.