Nürnberg közelében szeretnének egy búvároknak szánt tavat és hotelt kialakítani, de a milliárdos beruházást németekre jellemző precizitással szeretnék megtervezni.

Nálunk is felröppentek hasonló, búvároknak szánt létesítményekről szóló tervek, de eddig mindig csak ködös ötlelésig jutottak a projektek- és persze sehol nem történt egyetlen árva kapavágás sem. Ezért volt érdekes beszámolót olvasni arról, hogy tájékoztatják a nyilvánosságot Németországban az elképzelésekről.

Azt nyilván nem kell ecsetelni, hogy a német piac a sokszorosa a magyarnak, a búvárkodás területén pedig ez főképp igaz. Közismert, hogy a németek nagyon szeretnek merülni, sokat költenek felszerelésre és utazásra, és odahaza is szívesen búvárkodnak. Így aztán egy ilyen projektnél nem csak arra kell alapozni, hogy vajon a külföldieknek lesz-e kedve egy-két merülés kedvéért elutazni valahova vagy sem.

Nürnberg területén a focistadion környékén van egy olyan ingatlan, ahol megvalósítható lenne a projekt. A városvezetésnek tetszik az ötlet, hiszen úgy vélik, a parkos, erdős környezetbe kiválóan illeszkedne egy új tó, ami ráadásul nem is lenne kicsi: 10,000 négyzetméternyi lenne a felülete, legnagyobb részén a mélység 3-18 méteres lenne, és kialakítanának egy 35 mély kutat is, amit meg is világítanának. Édesvízi halak, üregek, netán roncsok lennének a tó fenekén, ami így kellően érdekes lenne minden búvár számára. Fontos, hogy legyen elég víz alatti látványosság, mert egy kihalt tavat nagyon könnyű megunni, második esélyt már senki nem adna neki.

Az infrastruktúra is színvonalas lenne a tervek szerint. Mindent megtennének azért, hogy biztonságos legyen a merülés, kamerákkal figyelnék a területet, nem engedélyeznék az egyedül merülést. Hivatásos búvárok dolgoznának a bázison, de a csapatba kellenek technikusok is, hiszen valahogy biztosítani kell a víz tisztaságát. Nem akarnak vegyi anyagokat használni, ami érthető, hiszen klóros vízben nehezen élnének meg a halak, viszont ha a látótávolság rossz lesz, aligha jönnek fizető vendégek. Ezeknek a problémáknak a megoldása az egyik kulcskérdése a projektnek.

Már azt is ismertették, milyen számok esetén lehetne megtérülő a beruházás. Ha egy merülés ára 15 euro, egy fél napi belépő 45 euro, egy éves "bérlet" pedig 999, akkor évi 100,000 vendégnek kellene ellátogatnia a tóhoz. Az ötletgazda szerint ez nem irreális- szerintem viszont még Németországban is elég erős szám az, hogy minden áldott nap 300 búvár fordul meg egy mesterséges tónál. A beszámoló is leszögezi, ez bizony csak elméleti kalkuláció.

Persze az ember megérti a kissé túlzó számokat, ugyanis ha a fenti százezer ember mindegyiket 15 eurót költ, az összesen másfél millió eurós bevételt jelent, miközben a rengeteg földmunkával járó beruházás költségét 15 millió euróra becsülik. Ez bizony azt jelentené, hogy még ezzel az erősen optimista becsléssel is csak egy évtized alatt térülne meg a beletolt pénz. Állítólag már alakul a finanszírozás, és egy hotelt is fel szeretnének húzni a közelben, és így valóban teljes értékű nyaralóhellyé válhatna a tó. Az is kedvező, hogy a terület autópályán és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.

Természetesen az egészhez szükség van a város áldására. Egy illetékes szerint a terület nagyon népszerű, és sokan bukkannak fel zseniális ötletekkel- de a város hozzájárulása nélkül itt semmi nem történhet. Mindenesetre igyekeznek nyitottak lenni minden jó terv iránt, de egy színes, látványos prezentáció Németországban édeskevés. Valós, megvalósítható tervek, megalapozott üzleti elképzelések, banki garancia kell ahhoz, hogy valakit komolyan vegyenek. Oda kell figyelni a környezetvédelmi előírásokra is, ami egy ilyen nagy projekt esetén mindig kritikus pont. Az ötletgazda mindenesetre mindent megtesz, hogy meggyőze a városatyákat, de azt is kijelentette, ha Nürnbergben nem tudnak megegyezésre jutni, akkor próbál más helyen házalni a tervvel. 

No, ezt a "vándorló búvárbázist" nálunk már jól ismerjük, mert ahogy fentebb említettem, Magyarország több pontján álmodoztak már milliárdokat termelő búvárturizmusról. Csak nálunk sokkal merészebbek: míg a földhözragadt németek nyavalyás százezer vendéggel kalkuláltak, nálunk még olyat is képesek voltak állítani, hogy negyedmillió magyar búvár van, akik könnyedén eltartanak bármilyen drága beruházással épült dolgot. Valamiért úgy érzem, kicsivel nagyobb az esély arra, hogy a németeknél előbb megvalósul és fenntarthatóbb lesz egy ekkora projekt, mint mifelénk- de majd az idő választ ad a nagy kérdésekre itt is, ott is.