Tegnap osztották ki a Xii. Búvárfotós és Búvárvideós Országos Bajnokság díjait. Jelen voltam a díjátadón, és gratulálhattam a legjobban szereplő alkotóknak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a díjazottak jelentős része személyes ismerősöm, néhányukat pedig barátomnak mondhatom. Szóval a sikereiket ezért kicsit más szemmel látom, mint azok az újságírók, aki itt-ott-amott hírt adtak az eredményekről.

Jó látni azt, ahogy 5-6 éve még szárnyaikat próbálgató fotósok ma már az ország legjobbjai közé verekedték be magukat. Jó dolog velük együtt örülni a sikereiknek. Öröm látni azt, amikor a közönség tapsa felharsan egy jól sikerült kisfilm után, amit az alkotó szinte egyedül készített, mert ő volt az operatőr, a forgatókönyvíró, a vágó, és természetesen az egészet saját maga finanszírozta az utazástól a kameráig. Ez az igazi örömfilmezés, ami nem arról szól, hogy mennyi lehet vele keresni, hanem arról, mennyit lehet adni - a nézőknek. És természetesen a fotósokra is igaz az, hogy elsősorban saját örömükről szól az alkotás.

Aki a szó legnemesebb értelmében vett amatőr művész, annak nagyon jól tud esni egy díj, egy elismerés. Az OB erről is szól, a pillanatról, amikor a legjobbak között említik az ember nevét, aki a hétköznapokban pont ugyanolyan átlagos munkát végez, mint bármelyikünk. De az üres órákban tervezget, a fotós vagy filmes felszerelését fejleszti, utazást szervez, aztán merül és alkot.

Szóval lelkesen tapsoltam barátaimnak, ismerőseimnek. Van, aki már sokadik díját nyeri, hiszen a fotósok összetett versenyét már ötödjére megnyerő Előd Lászlónak lassan bérelt helye van az OB-k díjkiosztóin. Ott vannak a gyengébb nem képviseletében szép képekkel kategóriát nyerők: Násfayné Marika és Némethné Mánfai Éva. A helyezettek között remek fotósok, mint Tökölyi Csaba, Németh Miklós, Horváth Viktor vagy Bálint Attila neve említhető. A videósoknál egy nagyon erős dokumentumfilm, a Cápák a keresőmben győzött, a kisfilmeknél Sásdi Zsolt, Németh István, Somogyi Gyula állt a dobogóra. Tudom, mi munkát tettek bele ezekbe a filmekbe, néha a folyamat elejétől meséltek arról, hogy dolgoztak, éppen milyen nehézségekkel szembesültek. Ilyenkor persze a díj birtokában mindenki azt gondolja: megérte. 

Nézőként, barátként én sem mondhatok mást: megérte, mert örömet okoz. Nem csak az alkotóknak, hanem nekünk is.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.