Bonaire a Karib-tenger déli részén található, a Kis Antillákhoz tartozó ABC-szigetek (Aruba, Bonaire, Curacao) tagja. Hivatalosan Hollandiához tartozik, az európai ország különleges közigazgatású területe. Bár kicsi, saját reptere van, a hurrikánövezeten kívül esik, így egész évben érkezhetnek a turisták ide.

Utaznak is szép számmal a barátságos, a holland kapcsolatok miatt fejlett infrastruktúrával rendelkező szigetre. Elsősorban az amerikai turisták szeretik, akik számára nem nagy költség elugrani a Karib-tengerre. A víz egész évben meleg és tiszta, egy vékony búvárruhában is kényelmesen el lehet merülgetni.

Ráadásul van is mit nézni. Bonaire volt az egyik első hely a világon, ahol védeni kezdték a tenger élővilágát. Már 1961-ben védelem alá helyezték a teknősöket, 1971 óta tilos szigonnyal halászni, 1975-től minden korall védett. 1979-ben indult el a projekt, aminek a célja a tengeri nemzeti park létrehozása volt, és az eltelt több, mint három évtized alatt a sziget körüli védett korallzátonyok nagyon szép állapotban maradtak.

Ám nem csak ezért szeretik a búvárok ezt a szigetet. A tapasztaltabbak a merülések közül különösen nagyra értékelik azt, ahol önállóan, a saját tempójukban szervezhetik a vízbe menetelt, és a mélyben töltött időt. Vannak országok, ahol ez lehetséges, de az idegenforgalomra alapozó helyek jelentős részén általában valamelyik búvárbázisnál kell befizetni. Nem a pénz a probléma, tudjuk, ez egy ilyen hiba, ami jár, azt kifizetjük. Inkább csak a szabadságról álmodunk, ahol ötletszerűen választjuk ki a napi merülőhelyet, és odalenn nem kell egy csoportot követni.

Bonaire pedig azért nagyon kedvelt, mert a szigeten nagyra becsülik az ide érkező búvárturistákat, és minden segítséget megadnak nekik az önálló merüléshez. A sziget partja mentén útjelző kövek jelzik az érdekesebb helyeket, a bázisok pedig szállást, ingyenes palacktöltést, és a nyaralás idejére szóló autóbérlést kínálnak csomagban: reggel a vendég felkel, felpakol pár palackot a pick up platójára, és elindul. Ahol tetszik, megáll, összeszerel, merül és remekül érzi magát.

Mindezt egyébként a Karib-térségben barátságosnak mondható árán kaphatják meg a nyaralók, így aztán az ár/érték arányra érzékeny amerikaiak főleg nagy csapatokban érkeznek. Mit is mondhatnék a magam részéről: teljesen megértem őket. Hiába tartják úgy, hogy ezek a zátonyok nem olyan színpompások, és nincs rajtuk annyi különleges élőlény, mint mondjuk Dél-Kelet-Ázsia legjobb helyein, de ha saját tempóban fedezhetjük fel a különlegességeiket, biztos, hogy ugyanúgy rengeteg élményt tartogatnak. Ráadásul egy amerikainak ehhez nem kell átutazni a fél világot. Nekünk ugyanolyan messze van, mint Malajzia vagy a Fülöp-szigetek, és így tőlünk többen utaznak a mostanában divatosabb Ázsiába. Én nagyon-nagyon örülnék neki, ha 4-5 órányi repülésre ilyen helyet tudnék elérni...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!