A háború legvégén odaveszett amerikai hadihajót találtak az Atlanti-óceánban.

A második világháború során rengeteg kisebb-nagyobb ütközett zajlott a tengereken is. Külön fejezete a hadtörténetnek a német tengeralattjáróháború is, a búvárhajók rengeteg szövetséges hadi- és teherhajót süllyesztettek el.

A tengeralattjárók eredményesen lopakodva tudták megközelíteni az ellenséget, és különösen a háború elején súlyos veszteségeket okoztak. Olyan helyekre is eljutottak, ahova más német hajó nem: még az Egyesült Államok keleti partjainál ólálkodva is támadásokat indítottak.

A USS Eagle PE-56 1945. április 23-án süllyedt el. Sokáig hitték azt, hogy a kivénhedt, tengeralattjárók elleni harcra, majd célvontatásra használt hajónak a kazánja robbant fel. Ám később kiderült, a Maine állam partjaitól csak pár mérföldre odaveszett hajót egy német tengeralattjáró torpedózta meg. A 62 fős legénységből csak 13-an élték túl a támadást.

Az U-853 jelű német hajó elmenekült, majd pár nap múlva egy teherhajóra lőtt ki torpedót. Talán ha tudták volna, milyen közel a háború vége, megadják magukat, de nem voltak szerencsések: május 7-én, csak órákkal a fegyverszünet előtt érte utol a tengeralattjárót a végzet, amerikai rombolók süllyesztették el, és valamennyi német tengerész odaveszett.

A Rhode Island közelében nyugvó U-853-at gyakran keresik fel a búvárok, mert a 40 méteres mélység nem számít ma már túl soknak. Viszont az Eagle PE-56 nyughelye sokáig ismeretlen volt, pedig a szakértők szemében értékes roncsnak számít. Egyrészt kiderülhetett volna bizonyosan, hogy mi okozta a süllyedését, másrészt pedig ez volt az utolsó, az amerikai haditengerészet kötelékében szolgáló hajó, amit egy német tengeralattjáró süllyesztett el a második világháborúban.

Garry Kozak vezette azt az expedíciót, ami szonár segítségével megtalálta azt a roncsot, amiről úgy vélték, a keresett hajó lehet. Ezt különleges képzettségű búvároknak kellett igazolni, ugyanis itt 90 méterre kellett merülni. Ryan King vezetésével merültek, és megállapították, hogy a kazánok sértetlenek, tehát bizonyosan nem azok robbantak fel.

A helyi törvények szerint háborús sírhelynek számít mint az amerikai hadihajó, mind a német tengeralattjáró. Ezt a minősítést komolyan is veszik, nagyon nagy botrányt okozott, amikor a hatvanas években egy búvár az egyik német tengerész maradványait a felszínre vitte. A maradványokat később katonai tiszteletadással helyezték végső nyugalomra. Így aztán akik manapság merülnek, azoknak tisztelniük kell azt, hogy ezek nem csak egyszerű roncsok, itt nagyon sok ember vesztette életét.