Virtuálisan merüljünk alá ennek a svéd bányának a hideg, tiszta vizébe!

bánya

Sala 80 kilométerre északra található Stockholmtól. A városka a létét az ezüstbányának köszönheti: hosszú évszázadokon át fejtették ki az értékes ércet itt, és a letelepedett bányászok lakták be a területet.

bánya

Már a 15. században nagyon komoly mennyiségű ezüstöt hoztak a felszínre, és a 20. század elejéig tartott a kitermelés. Több, mint 300 méteres mélységbe jutottak el a bányában, szinte sajthoz hasonlóan átlyuggatva a lelőhelyet.bánya

Manapság a bánya idegenforgalmi látványosság: van itt bányászati múzeum, s a kalandvágyóbbak gyalogtúrát tehetnek a felszín alatt. Még aludni is lehet a bányában azoknak, akik nem küzdenek klausztrofóbiával. 

bánya

A legmélyebben fekvő vágatokat feltöltötte a víz, így azokat már csak búvárok ismerhetik meg. Az 1-3 fokos hőmérséklet persze eleve keveseket vonz, és rendelkezni kell zárt téri merüléshez alkalmas képesítéssel. No meg némi kitartással: 155 méteres mélységben kezdődnek a vízzel teli járatok.

bánya

A merülők pedig az ipari műemléknek számító bánya mások előtt láthatatlan részeit is felfedezhetik maguknak. A víz háborítatlan és tiszta, ott nyugszik az egykori termelés sok tárgyi emléke, s beúszhatják a szűk vágatokat. Mi pedig a videókból kaphatunk képet, mi is vár itt a légzőkészülékes látogatókra.