A víz alatt is kutatják Prága múltjának titkait.


(Fotó: Andrea Kiss)

Akik jártak már a cseh fővárosában, jól simerik a híresebb látnivalókat, és szinte biztosan átsétáltak a legendás Károly hídon. Ám a Moldva első kőhídja a Judit híd volt, amit 1158-1172 között emeltek, Vencel király uralkodása idején. A nevét is a király feleségéről kapta. Egyébként Közép-Európában is az első kőhidak közé tartozott. A hidat az 1342-es árvíz sodorta el, csak a két torony maradt meg utána, melyek közül a kisoldali ma is látszik.

Idén januárban a Károly hídon nézelődő turisták furcsa dologra figyeltek fel: búvárok merültek alá a Moldvában, Az egykori Judit-híd ugyanis csak kicsivel északra állt a Károly-hídtól, tehát amikor a maradványait akarják megvizsgálni, errefelé kell keresgélni. 

A csapat vezetője, Barbora Machova a víz alatti régészet szakértője. Mint elmondta, a Judit híd nyomára már korábbi búvárexpedíciók is rábukkantak, ugyanis az 1980-as, 90-es években is kutakodtak itt. Ám ahogy fejlődik a technika, s ahogy egyre többet tudunk, érdemes újból alámerülni, folytatni a feltárást. 2014-ben is visszatértek a helyszínre, most pedig ismét sok érdekességre bukkantak. 

A legizgalmasabb az, hogy közelről meg tudták vizsgálni a Judit híd 11., a víz alatt épen maradt pillérét. Felmérést tudtak róla készíteni, és nyilván a többi pillér és maradvány vizsgálata is sokat elmond arról, milyen lehetett egykor a híd és hogy épült. Örülnek annak, hogy volt, ami épen maradt a felszín alatt, a komoly hajóforgalom ellenére- éppenséggel pont azért is fontos felmérni, mi van odalenn, mert így a hajók is elkerülhetik a maradványokat. A búvárok is azért dolgoztak a borzongató téli időszakban, mert ilyenkor közlekedik a legkevesebb a hajó a Moldván.