Megmondom őszintén, nem is tudtam idáig, hogy még a teknősöknek is jutott egy világnap, méghozzá május 23. Ez éppenséggel tegnap volt, de nem csúsztunk ki az időből, pár szót szólhatok a sokak által kedvelt hüllőkről.

A búvárok különösen örülnek az elegáns mozgású állatok feltűnésének. A teknős ugyanis a víz alatt könnyedén mozog, és ha nem zavarják meg, nem nagyon foglalkozik az emberrel, éli tovább a mindennapjait a legnagyobb nyugalommal. Szóval itt is igaz az, hogy nem szabad fogdosni, tapizni, és akkor tovább élvezhetjük a társaságukat. Ma már nagyon elítéljük azokat a búvárokat, akik belekapaszkodtak a teknősökbe, kipróbálták, tudja-e őket vontatni az állat. Szerencsére ilyesmit már nem is nagyon látni, és ez így van rendjén.

Több teknősfajjal lehet találkozni a víz alatt, bár a legtöbben általában csak annyi különbséget látnak elsőre, hogy kicsi vagy nagy példányokról van szó. Megmondom őszintén, én sem feltétlenül igazodok el a cserepesteknősök vagy álcserepesek között.

Arról viszont egy árnyalattal többet tudok, hogy aki teknősöket szeretne látni, merre mehet az átlagosnál biztosabbra. A Vörös-tengerre járók például egy túra alatt jó eséllyel látnak teknőst is, de az Abu Dabab öbölben szinte mindig ott vannak a hatalmas, tengeri füvet rágcsáló óriások.

A Malajziához tartozó Sipadan szigete mellett is gyakran bukkannak fel a teknősök. Sőt, itt még egy barlang is van, ahol sok teknős csontvázát láthatják a bemerészkedő búvárok- a többség azért persze inkább annak örül, ha élő példánnyal merülhet.

Az amerikai búvárok körében nagy népszerűségnek örvend a mexikói Cozumel sziget. A Karib-tenger vize meleg, sok a búvárbázis, és bármikor össze lehet futni a mélyben egy megtermett teknőssel. Ha nem zaklatják őket, az sem izgatja a derék jószágokat, ha egészen közelről készítenek róluk felvétel.

Ám a teknőssel merülni szándékozó búvároknak nem kell olyan messzire utazni: elég a Kanári-szigeteket becélozni. Tenerifén van egy hely, ahol mindig ott vannak ezek a hüllők, gyakran többen is. Persze gyanítom, etetik őket, van is ilyenről videó az interneten, no meg simogatásról, tapizásról, fogdosásról is épp elég. Gyanítom, az állatok ezt pár finom falat fejében tűrik el- ezt nehéz támogatni. Szóval ha valaki eljut oda, olyan bázist válasszon, akik nem etetik a teknősöket, és akik rászólnak a búvárra, ha fogdosni kezdi őket.

Szóval van bőven esély találkozni a teknősökkel, de igyekezzünk figyelni arra, hogy ne ártsunk nekik. Például vigyázzunk a műanyag zacskókkal, ne dobáljunk ilyet a tengerbe, mert az állat medúzának nézheti, és ha megeszi, bele is pusztulhat. Nekünk is tenni kell azért, hogy még sok szép búvárélményt okozhassanak nekünk a teknősök- erről szól a világnapjuk is.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!