Első alkalommal sikerült megörökíteni a természetben, hogy jönnek világra a kis csikóhalak.

A kanadai University of British Columbia két kutatója, Claying Mannton és Meagan Abele a Project Seahorse keretében dolgozik Ausztráliában Új-Dél-Wales államban. Az itt élő csikóhal-populáció megfigyelése érdekében rendszeresen merülnek, és így az átlagosnál több alkalmuk van ilyen állatokat látni.

Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy pont a megfelelő időben voltak a megfelelő helyen: egy jól láthatóan utódokat hordozó hím csikóhalat vettek észre, ami pont az orruk előtt hozta világra a kicsiket. Ennek a fajnak a különlegessége ugyanis az, hogy a hím példányok "esnek teherbe", ők hordják ki az utódokat a megtermékenyítés után. 

Noha viszonylag sok kis csikóhal születik egyszerre, a sérülékeny apróságoknak csak elenyésző része éri meg a felnőttkort a természetben. Az igazi szenzáció persze az, hogy ezt az eseményt ezúttal nem akváriumban vették filmre, hanem odakinn a nyílt tengeren, ahol még soha, senkinek nem volt ilyen szerencséje. Talán nem is helyes szó a szerencse, mert a kutatók azért rendszeresen búvárkodnak velük, és képesek voltak felismerni, hogy a hím állat milyen állapotban van, mire készül. 

csikóhal

Kevesen tudják viszont azt, hogy a csikóhalak egy része veszélyeztetettnek számít. A különleges megjelenésük miatt sokszor gondolták úgy, hogy mitikus erejük van: kifogták szegényeket, és szárítva, porrá őrölve a kínai orvosok használták fel a maradványaikat. És ez manapság is így van, milliószámra kerülnek Kínába a csikóhalak- maradjunk annyiban, a sokat emlegetett tradicionális gyógyászatnak is megvan a maga sötét oldala. Emellett kerülnek akvaristákhoz is csikóhalak, no meg sok kifogott példányt kiszárítva, lakkozva szuvenírként árulnak.

Aki igazán szereti a csikóhalakat, nem vesz magának ilyesmit. Sokkal érdekesebbek élve, és szerencsére a világ sok pontján meg lehet őket figyelni. Hozzánk legközelebb az Adrián akad belőlük, ráadásul sekély vízben élnek. Talán egyszer nekünk lehet olyan szerencsénk, mint a két kutatónak, és mi tudunk ilyen különleges dolgot megörökíteni. 

csikóhal