Van olyan állat, ami veszélyesnek látszik, de valójában nem az.

A murénák a víz alatti világ sokfelé előforduló állatai közé tartoznak. Van belőlük kicsi és egészen hatalmas, én már láttam fehérek, színeset, foltosat és feketét, szóval sokféle muréna van. Ami közös, hogy az általában egy helyben állva fogaikat mutogatva tátogó murénák nem tartoznak a bizalomgerjesztő jószágok közé- még a kicsik se, hát még a két méteresek!

A murénák ijesztő "mosolyuk" ellenére egyáltalán nem veszélyesek a búvárokra, nem agresszívak velük szemben. Persze baleset volt, például amikor a kézből etetett muréna a falattal együtt a búvár ujját is elkapta, vagy amikor a vérző halat cipelő búvártól elragadni a prédát egy muréna- de normál esetben nincs mit tartani tőlük. 

Mégis, ahogy az már csak lenni szokott, ha egy állatnak ilyen rossz a megjelenése, rossz a megítélése is. Ez a videó a kamera felé kígyózva közeledő, vicsorgó murénáról bizonyára ijesztő- és én hiába bizonygatom, hogy nem veszedelmes fenevadak, nem számít. 

Sebaj, a búvárok tudják, hogy nincs baj a murénákkal, a nem búvárok úgyse találkoznak velük, a murénáknak meg mindegy, mi itt a felszínen mit gondolunk róluk...