A lányok is jó búvárok, és ezt tényleg saját tapasztalatból mondhatom: az évek alatt sok hölgy volt a merülőtársam. Ez nemrég jutott eszembe, amikor találkoztam a brit búvárszövetség, a BSAC új kampányával: a This Girl Can arról szól, hogy a lányok büszkén mutassák be, ők is a merülés szerelmesei.

Hosszú volt az út idáig. Legalábbis azok számára biztosan, akik Cousteau-filmeken nőttek fel: a kapitány búvárcsapatában sose voltak hölgyek. Hans Hasst legalább felesége, a közelmúltban elhunyt Lotte kísérte el az expedíciókra és a víz alá is. A sorozatokban és filmekben a nők szerepe inkább az volt, hogy őket menthette meg a légzőkészülékes hős- a Sea Huntban például ez egy igencsak tipikus történetszál volt.

Talán ki is alakult egy olyan kép a búvárkodásról, hogy az "férfias" sport, de ma, amikor a nőnapról szól minden, le kell szögezzük, ebből semmi sem igaz. A lányok is jó búvárok, vannak köztük víz alatt dolgozó kutatók, felfedezők, akadnak ipari búvárok, a szabadtüdős rekorderek fantasztikus eredményeket érnek el- és megbízható, ügyes merülőtársak. Ők bátran csatlakozhatnának a britek kampányához, mert valóban búvárkodásra termettek. 

Másfél évtized alatt persze voltak azért mindenféle élményeim. Emlékszem amikor a barátnőmet sekély vízben okítgattam a légzőcsöves sznorizás alapjaira, ma már sok-sok merülésen van túl, remek kis fotókat is készít időnként. Aztán van olyan, aki rendszeresen, nagy türelemmel modellkedik a képeimen, és bizony nélküle a víz alatti fotóim sokkal "üresebbek" lennének.

Volt hölgy merülőtársam amikor mélyre mentünk, és volt kezdő aki nagy lelkesedéssel jött amikor az Adrián egy sekély parti helyen búvárkodtunk. Pár éve egy akkor még tizenéves lány egy rossz látótávolságú Duna-holtágban úszott mellettem, és örömmel nézegette velem az aljzaton mászkáló sok kis rákot. Akadtak fiatalabbak és idősebbek, akik az én csoportomban voltak, amikor felbukkant egy csapatnyi delfin a Vörös-tengeren, másokkal együtt merülve láttunk cápákat egy mély zátonynál, és a sor hosszan folytatható.

Közös élmények, remek merülések, és pluszban remek hangulat a túrákon, hajókon, mert a felszínen is más a légkör, ha jönnek velünk a barátnők, feleségek. Szerencse, hogy mind többen jönnek rá, ez a kedvtelés nagyon is nekik való, így aztán nekünk sem kell szemlesütve engedélyt kérni egy búvártúrára- visszük magunkkal a párjainkat, és együtt merülünk. Egyenjogúság van a víz alatt is, ami felettébb örömteli...