Végre megtalálták a 18. századi hajó maradványát egy norvég búvárklub tagjai.

felfedezés

A 28 méter hosszú, Juffrau Elisabedt nevű holland kereskedőhajó még 1760-ban veszett oda. Márciusban indult el Amszterdamból, Húsz nappal később érkezett meg Norvégia déli partszakaszára, ám olyan viharos időbe került, hogy a legénysége sorsára hagyta. A hajóról tudtak már régebben, ám egészen idáig keresték Sogne közelében. 

A helyi búvárklub tagjai állítólag már négy évtizede vizsgálódtak a tenger mélyén, hátha egyszer szerencséjük lesz, és az elsüllyedt hajó nyomára bukkantak. Ők voltak tehát a legboldogabbak, amikor végre sikerrel jártak, és megtalálták az érintetlen roncsmaradványokat- olyan érzésük volt, mintha megütötték volna a főnyereményt. Mivel részen betemette az üledék, nem csak a tárgyak, a hajó fa anyagának egy része is épen maradt.

A búvárok mellett a kulturális örökségvédelmi hivatal munkatársai is nagyon lelkesek. Ahogy szokás mondani, valódi időkapszulát találtak, igazi múzeum a Juffrau Elisabedt a víz alatt. Sok izgalmas leletre számítanak a víz alatti régészek, s a búvárklub tagjai számára az jelent plusz örömet, hogy komoly pénzügyi támogatást kaptak a felfedezés után.