Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Igazi önfeláldozás

A polipmama élete feláldozásával gondozza petéit, ezért kifejezetten rövid ideig él.

A hidegebb vízekben élő nagy polipokra is igaz, hogy csak egy-két évig élnek. Amikor a nőstény polip petéit megtermékenyítik, az állat egy biztonságos helyet, egy zártabb üreget keres, és ott rakja le a petéket. Több tízezer petéjére pedig innentől kezdve folyamatosan ügyel, nem mozdul el a fészekből, nem is táplálkozik. Folyamatosan mozgatja a vizet a peték körül, és türelmesen vár.

Az állat több hétig gondozza az ivadékokat, ám közben a polipmama folyamatosan gyengül, végül elpusztul, míg a petékből kikelnek az aprócska, pár milliméteres kis polipok. Ám ezek kicsik és védtelenek, csak töredékük éli meg a felnőttkort. Mivel ügyes vadászok, a túlélő néhány polip gyorsan növekszik, aztán amikor elérik az ivarérettséget, szaporodnak, és újraindul a körforgás.

Ahol a búvárok rendszeresen merülnek ugyanazon a ponton, akár végig nyomon is követhetik ezt a folyamatot. Amerikai búvárok egy megható kis filmet is készítettek egy hatalmas polipmamáról, aki életét feláldozva vigyázott az utódaira. Látni, ahogy az állat színtelenné, gyengévé válik, majd kikelnek a kicsik. Talán valamelyiküket majd viszontláthatják kifejlett egyedként...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Egy másik világszám Seattle-ben

Egy pár napig még Seattle amerikaifoci-csapatának sikeréről szólnak a hírek, a Seahawks diadala után pedig arra gondoltam, írok pár szót arról, mit tud kínálni Seattle a búvároknak- mert az is elsőrangú színvonalú.

Az északnyugati Washington állam meglepő módon az Egyesült Államok néhány remek merülőhelyét rejti. Azt sokan tudják, hogy a kedvtelési búvárkodás tömegszerűvé válása a tengerentúlon következett be, és először a déli Florida illetve Kalifornia államokban vált hétköznapi hobbivá a merülés.

Ám hamarosan más partszakaszokon is megjelentek a neoprénbe öltözött, palackot cipelő emberek, és kiderült, a felszín sok érdekességet rejt keleten és nyugaton, északon és délen. Az ismertebbé váló búvár úti célok közül bátran kiemelhető Seattle környéke, a Puget Sound keskeny öbleiben sokan merülnek. Bár ezen a környéken a víz nem túl meleg, sok az érdekesség a mélyben. Meglepő, hogy milyen színes az élővilág ennyire északon, persze nem a korallok, hanem a szivacsok, tengeri csillagok pompáznak sárgában vagy vörösben. Ráadásul szép nagyra nőnek az állatok, a legnagyobb látványosságnak a hatalmas polip számít.

Bár sok dolog várja itt a búvárt, meg kell jegyezni, sajnos a tenger veszélyben van amiatt, hogy a nagyváros szennyvize a Puget Soundba ömlik. Egy helyi búvár, Laura James rendszeresen tesz közzé videókat a merülés során tapasztaltakról. Néha szomorú látványt nyújt a tengerfenék, például a nagyobb esőzések után a csatornákból rengeteg mocsok kerül a vízbe. Seattle-ben pedig meglehetősen gyakran esik... A csatornákból a vízbe kerülő koszos víz látványa nagyon lehangoló.

A tenger szempontjából az is felérne egy Super Bowl-győzelemmel, ha ezt a problémát sikerülne megoldani. Nagy kár lenne ugyanis a változatos, gazdag élővilágért, amire a legnagyobb veszélyt az emberi tevékenység jelenti. Elnézve a feltételeket, tényleg több merülést megérne ez a környék, a nagyobb állatok mellett sok érdekes kis apróság is él a homokos aljzaton.

Még olyan állat is akad, amit leginkább ezekben a vizekben lehet megfigyelni. A szürkecápa (angolul sixgill shark, azaz hatkopolytús cápa) ősi faj, a 4-5 méteres ragadozók általában 1000 méteres mélységben élnek, és csak ritkán láthatóak sekély vízben. Washington állam az egyik olyan hely, ahol merülnek ilyen állattal, és itt próbálnak róluk minél többet megtudni a tudósok. A szürkecápával kapcsolatosan ugyanis sok megválaszolatlan kérdés van, az éjszaka aktív állatok viselkedése, életmódja alig ismert.

Meglehet, több figyelmet kapnának a tenger élőlényei, ha Seattle csapatának a nevét megváltoztatnák Sixgillsre vagy Octopusra? Persze a Seahawk, azaz a halászsas is megérdemli a védelmet. Persze nem ezen múlik. Amikor nincsenek meccsek, a hétvégén nyugodtan lehet a tengerpartra menni, relaxálni, merülni, és el lehet gondolkodni a megóvásáról. Van akkora érték az élővilág, mint egy sportcsapat, még ha nehezebb is dollárban kifejezni.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A tenger kaméleonja

A polipok sok búvár kedvenc élőlényei: a mélység igazi mutatványosai ők, akik változatos trükkökkel képesek eltűnni a búvárok szemei elől, minden mélyedést, lyukat kihasználnak, de beköltöznek akár a tengerfenéken heverő üvegekbe, roncsdarabokba is.

A fejlábúak közé tartozó puhatestűek, a nyolckarú polipok meglepően változatosak tudnak lenni. Vannak óriásira megnövő fajok, amelyekkel például Észak-Amerikában, ott is Kanada nyugati partvidékén, vagy az USA északnyugati államaiban merülnek gyakran. Noha hatalmasra nőnek, nagyon rövid életű állatok: fogtak már ki több, mint 4 méteres példányt, de még a legnagyobbak sem élnek 4-5 évnél tobább.

Noha rémffilmekben, horroregényekben a hatalmas polipok egész hajókat is képesek a mélybe húzni hogy embereket egyenek, a búvároknak meg végképp esélyük nincs ezekben a kitalált sztorikban, a valóságban nem agresszív állatokról van szó. Inkább az okoz gondot, amikor a búvár túlságosan bizalmaskodó, és a hosszú karjaival, tapadókorongjaival a polip időlegesen csapdába tudja ejteni az óvatlanokat. Nem nagy öröm, amikor a ragaszkodó állat szépen leszedi a maszkot a búvár arcáról, majd a légzőautomatát is kiveszi a szájából...

A legapróbb polipok viszont éppen ilyen érdekesek tudnak lenni. Németh István barátom nagy kedvencei közé tartoznak az apró puhatestűek, akik ügyesen olvadnak bele a háttérbe, képesek akár más állatok alakját imitálni, ha kell, csinos kis házat építenek maguknak a tengerfenéken talált dolgokból- igencsak ügyesen rejtőzködnek.

Néha viszont pont ellenkezőleg, épp azt akarják, hogy feltűnést keltsenek. A hírhedt kékgyűrűs polip mérge magánál jóval nagyobb testű támadókat is képes semlegesíteni. A szinte neonszínben vibráló kék gyűrűkkel figyelmeztet mindenkit, hogy maradjon távol, ha jót akar.

A legtöbbek által ismert "közönséges" polipokkal már az Adriai-tenger partján strandolók is gyakran találkoznak. Akinek jó a szeme, az akár a partról kiszúrhatja a sekély vízben a sziklákba kapaszkodó nyolckarúakat, de testközelből ezeket az állatokat is a víz alatt lehet megfigyelni. A polip általában kitesz magáért: az éppen aktuális környezethez alakítja kinézetét, ha úgy érzi, menekülnie kell, átúszik másik helyre, és változtat a színén, mintázatán. Volt szerencsém egyszer az Adriában követni egy szép példányt, aki minden trükköt bevetett. Noha a polip kedvelt fogás, nekem azért nem lett volna szívem ezt a szemtől szemben látott állatot a felszínre vinni, búvárok nem is nagyon csinálnak ilyet. Szóval csak a kamerával cserkésztem be, és ez a sikeres "vadászat" nem csak nekem lehet élmény így, hanem azoknak is, akik a videót megnézik...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább
12
»

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog